Оперираха на живо сърцата на 10 пациенти

Автор:
Събота, 11 Ноември 2017 18:06
Оперираха на живо сърцата на 10 пациенти

Операциите на 10 пациенти в три болници в Пловдив и Стара Загора се проведоха „на живо” пред над 300 делегати на VIII-я конгрес на Българското дружество по интервенционална кардиология (БДИК) в града на тепетата.

По време на манипулациите едни от най-добрите инвазивни кардиолози в света можеха да дават напътствия и да дискутират хода на процедурите с екипите. Хирургичните интервенции бяха извършени в съботния ден в УМБАЛ „Св. Георги”, УМБАЛ „Пълмед Пловдив” и в болница „Тракия” в Стара Загора.

“Това е един от най-добрите методи за обучение, защото в нашата професия 50% от успеха е плод на работа, 40% на гледане и останалото се дължи на четене”, заяви председателят на БДИК д-р Валери Гелев.

На конгреса бяха представени и обсъдени всички най-нови решения в областта, включително съвременните световни и европейски препоръки, които включват все повече минималноинвазивното интервенционално лечение като стандарт и при заболявания, които до този момент са лекувани препоръчително с отворена хирургия - стволови стенози, структурни и клапни заболявания, сложни коронарни запушвания и др.

“Все още за нас са предизвикателство клапните заболявания. Това са скъпо струващи методи, но съм сигурен че най-много до 10 години инвазивната кардиология ще се занимава по равно с лечение на коронарни артерии и на структурни заболявания”, каза д-р Гелев. Проф. Джордж Сианос – един от чуждите лектори сподели, че поредното му идване в България е потвърдило мнението му, че българските специалисти са на международно ниво. “Преди семица аз и д-р Гелев бяхме на едно от най-значимите събития в областта в Денвър, САЩ, и мога да ви уверя, че това, което беше представено като постижиния там, видях приложено от българските лекари в катеризационните днес тук.”, каза Проф. Сианос.

Д-р Гелев припомни, че тази година се навършват 40 години от първата направена ангиопластика и 15 години от поставянето на клапа по ендоваскуларен път. “За тези години е направено страшно много в сферата на инвазивната кардиология, а бъдещето е в усъвършенстването на наличните методи за лечение на заболявания на сърцето, което беше обект на този форум”, заключи той.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари