За мързеливо око - преди 5-годишна възраст

Автор:
Неделя, 19 Март 2017 18:59
За мързеливо око - преди 5-годишна възраст

Малките деца трябва да бъдат преглеждани за т.нар. мързеливо око поне веднъж, преди да навършат 5 години, съветва комисия от американски експерти в доклад, цитиран от платформата CredoWeb.

Най-добре е скринингът да бъде извършван във възрастта 3-5 години, коментират експертите от американската комисия за превенция U.S. Preventive Services Task, съобщава изданието WebMD. Становището им е обновяване на инструкциите за скрининг за мързеливо око, издадени през 2011 г.
Ранното откриване на очния проблем е от голямо значение за развитието на детето. Ако заболяването не бъде установено, преди детето да навърши 10 години, зрението му може да бъде увредено завинаги, предупреждават експертите.
Мързеливо око, или амблиопия, е намалено зрение на едното или на двете очи, което се появява в ранна детска възраст. Получава се най-често, когато очите са неравностойни. В този случай мозъкът пренебрегва образа от по-слабото око, за да избегне двойно виждане, и детето започва да използва само по-силното око. Сред симптомите на това състояние може да е кривогледо око или грешна преценка за разстояние.
Смята се, че до 6 процента от децата в предучилищна възраст имат мързеливо око или при тях са налице проблеми, които увеличават риска от развитието му. Сред тях са кривогледи очи или очи, които не могат да фокусират в един образ това, което виждат.
Идентифицирането на зрителните проблеми в предучилищна възраст позволява коригирането на анормалното положение, докато мозъкът все още се развива. Това може да предотврати необратимата загуба на зрение, коментира д-р Алекс Кемпър, преподавател в Училището по медицина към Университета „Дюк" в гр. Дърам, Северна Каролина.
От американската комисия за превенция признават, че все още не са направени достатъчно изследвания, които да показват дали трябва да бъде правен скрининг за мързеливо око на деца под 3-годишна възраст.
Още новини четете в CredoMedia на www.credoweb.bg.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари