Д-р Аргир Аргиров: Хората са важни в здравеопазването

Автор:
Петък, 17 Март 2017 15:32
Д-р Аргир Аргиров: Хората са важни в здравеопазването

Д-р Аргир Аргиров е завършил медицина през 1988 година в Пловдив. Специалист е повътрешни болести от 1996 година, магистър по здравен мениджмънт. Работил е в Гранични войски - Любимец, общинската болница в Раковски, а след това е продължил трудовата си кариера в ОРБ – Пловдив, където е бил ординатор във вътрешно отделение, замeстник-директор и неин директор. Бил е зам.-управител на МБАЛ „Свети Пантелеймон”, в момента е зам.-директор на РЗИ. Общински съветник от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване и социални дейности, член на комисията по екология в Общинския съвет.

Д-р Аргиров е 19-ти в листата с кандидати за народни представители на ПП ГЕРБ в Пловдив-град.

- Д-р Аргиров, коя е най-важната промяна, която трябва да се случи в здравната система по най-бързия начин?

- Според мен на първо място трябва да се синхронизират основните закони – Законът за лечебните заведения, за здравето , както и редица наредби и медицински стандарти. Това е доста по обем работа, свързана и с наличие на компетентни специалисти, но трябва да се направят съответните корекции. Пример: Наредбата за специализациите, почти всички стандарти, при други наредби е необходимо да се актуализират допустимите норми.

- В здравната програмата на ГЕРБ се отделя съществено място на профилактиката. Как ще се овладее заболеваемостта от инфаркт, инсулт и онкологични болести като разчитаме на личния лекар и спорадични акции от някои лечебни заведения?

Стара максима е, че е по-лесно и евтино да се профилактира, отколкото да се лекува. За мен обаче много по-важно е нашето общество и отделниятчовек да възприемат като лична необходимост и отговорност промяната на начина иусловията на живот.Без тази промяна в самосъзнанието, каквито и програми и инициативи да се предлагат, без личната убеденост за промяна, ефектът ще е незадоволителен. Много е важна и ролята на медиите, които да информират обществото под различни форми кое е вредно за нашето здраве, кое е полезно, как да се предпазваме, какви мерки да предприемаме при различни ситуации. Здравословният начин на живот е по-важен акцент от убийствата и катастрофите.

- Предлага се демонополизация на НЗОК. Означава ли това, че пациентът вече ще има електронна карта с лична партида и ще внася парите си в който фонд  пожелае?

- Демонополизацията на НЗОК не може да стане изведнъж с магическа пръчка - за това ще се изисква доста време, законови промени, широко общественообсъждане. Не всичко става с такава скорост и бързина с каквато на нас ни се иска, но все някога процесът трабва да започне и да се върви в тази посока.
Трудно ми е на този етап за конкретизирам етапите, през които трябва да минем, за да се стигне до края. Електронната здравна карта с лична партида трябва да върви наред и с други предложения за  електронно здравно досие

- Мисли ли се в посока здравно осигуреното лице да не заплаща допълнително - например консумативите при някои ортопедични операции?  

- Отговорът на този въпрос, може би, е свързан и с един друг въпрос, който чакам да ми зададете -  за диагностично-свързаните групи /ДСГ/.  На този етап  на мен лично не ми е известно да бъде отменено доплащането за някои видове консумативи поне тази година

- Ето, ще ви попитам. Говори се за „изхвърляне” на клиничните пътеки и преминаване към системата на диагностично-свързани групи. Какви са предимствата на този вид плащане на медицинската дейност?

- Клиничните пътеки се въведоха преди 16 години. Видя се във времето, че от тях са недоволни както колегите, така и пациентите. Може би вече е дошло времето те да бъдат заменени с нещо ново. Като алтернативасе явяват ДСГ. Това е нов метод на финансиране на болниците, който позволява по-справедливо разпределение на средствата и повишаване на контрола над разходите.По този начин болницитеще получават по- адекватно финансиране за разходите, които правят при лечението на всеки отделен случай.  Предимства има, но в каква степен ще бъдат проявени зависи от това как ще бъдеизградена цялата система. За болниците - гарантират ефективно и справедливо разпределение на ресурсите помежду им, съобразно тежестта на лекуваните случаи и по този начин преодоляване до някъде на настоящите затруднения с разходите по издръжката на самите лечебни заведения. За пациентите - цели се повишаване на удовлетвореността от лечението и предлаганите болнични услуги

- Отделяте и внимание на Спешната помощ. Как ще се обезпечи този важен сектор кадрово, за да няма забавянена линейките?

- Това е доста дълъг въпрос, по който може много да се говори, но най - важното пак според мен е възможно най- бързо да бъдат заместени колегите с т.н. парамедици, които да поемат спешните случаии да работят на терен. Кадровото обезпечаване е всеобщ проблем за редица професии, така че здравеопазването не е изключение. Колегите трябва да бъдат мотивирани, за да работят. Техническата обезпеченост е по-малкият проблем - важни са хората!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • читател

  Мощно гласуване с №11 за категорична победа на ГЕРБ над БСП.
  Партията Столетница - БСП винаги е водела България до разруха:
  или като обяви мораториум по външния дълг и изолира България от света по времето на Луканов,
  или като гръмна цялата банкова система и докара хиперинфлация при Виденов и проф. Румен Гечев,
  или като гръмна и фалира КТБ при пагубното управление на БСП и ДПС през 2013-14.
  Мощно гласуване с №11 за продължаване на дясно-центристкото управление на България.

 • НЕЛИЯНА КОНСТАНТИНОВА

  ЕДИН ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОТГОВОРЕН И ДОСТОЕН ЧОВЕК КЪМ ХОРАТА !

 • ИВА МИШЕВА

  С ВАС СМЕ ДОКТОР АРГИРОВ!

 • ТОТО

  Д-Р Аргиров винаги е помагал!