Страдащият от рак се гледа и след 5 г. преживяемост

Автор:
Понеделник, 06 Март 2017 13:12
Д-р Веселина Йорданова Д-р Веселина Йорданова

Все повече пациенти търсят помощ в късни стадии, в КОЦ – Пловдив консултират безплатно и без талони

Главоломно нараства броят на пациентите, страдащи от злокачествени заболявания. В подкрепа на това твърдение говори числото на регистрираните в Комплексния онкологичен център в Пловдив. За 2016 година наблюдаваните и лекуваните от Пловдивска, Пазарджишка и Смолянска област вече достигнаха 48 322. Помощ от специализираното лечебно заведение все повече търсят не само хора от трите региона, но и от цялата страна. Не са малко болните от районите на Хасково, Чирпан, Кърджали, Ямбол, дори от населени места в Северна България.
Големият проблем обаче е, че пациенти идват, когато са в по-напреднали стадии на болестта, твърди началникът на Диагностично-консултативния блок към КОЦ – Пловдив, онкодерматологът д-р Веселина Йорданова. Причините са комплексни, но „заслуга" за тази тревожна тенденция има и „здравната реформа". Парадоксалното е, че се мъчим да работим все по-добре, а на практика болните са запуснати и пристигат в трети и четвърти стадий на болестта, когато лечението и ефектът от него са доста трудни. Важно е да се знае, че страдащият от рак се наблюдава до края на живота си. Прието е да се смята, че пациентът е излекуван след петата година. След това всеки болен подлежи на диспансерни прегледи веднъж годишно или винаги, когато има необходимост.
Мястото на Комплексния онкологичен център е много важно, тъй като изпълнява и скрининг акции и профилактични прегледи. Това са мероприятия, които обикновено не се поемат от други специалисти и лечебни заведения.
Ако имат оплаквания, пациентите могат да дойдат при нас без талон и ще получат безплатна помощ. Тук винаги така се е преглеждало, напомня д-р Йорданова. Приемаме всякакви пациенти – и с оплаквания и такива, които само са прочели някъде за евентуални симптоми и са решили, че имат раково заболяване. За да се прецени дали човек страда или не, трябва да бъде прегледан.
Не се чака дълго за преглед. Ако един пациентът посети Диагностично-консултативния блок към Онкоцентъра, може да мине още същия ден – зависи от натовареността на съответния кабинет. В ДКБ има кабинети, които покриват повечето медицински специалности – хирургичен, два гинекологични, урологичен, кожен, два онкологични, гастроентерологичен и за образна диагностика, през всеки от които преминават средно на ден около 30-40 души. Раковият регистър също се намира в ДКБ на КОЦ – Пловдив. В лечебното заведение функционират специализирани клинични комисии, чрез които се осъществява комплексното лечение на болните.
В КОЦ имат право се регистрират за лечение и наблюдение пациенти от цялата страна. В повечето случаи болни, които са оперирани в други болници, се насочват от лекуващите лекари към специализираното лечебното заведение за регистрация, последващо лечение и наблюдение. Прави впечатление обаче, че напоследък тази практика се редуцира, което се отразява негативно на болните като забавя лечението им. Затова всеки пациент с поставена вече диагноза може да отиде с епикризата и личната си карта в ДКБ, за да бъде регистриран, представен на Онкокомисия, а оттам нататък – лекуван и наблюдаван. Няма значение къде е бил лекуван, нито от кое населено място е.
Комплексният онкологичен център е лечебно заведение, доказало своята необходимост. В 60-годишната си история центърът е помогнал на много болни, лекувани комплексно, да забравят за онкологичното си заболяване и да живеят активно.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари