Ето как Йончева смучела държавни пари

Автор:
Вторник, 14 Март 2017 12:50
Ето как Йончева смучела държавни пари

Бившата журналистка Елена Йончева, сега кандидат-депутат на БСП, е взимала държавни пари за репортажите си. Това заяви пред Клуб Z Александър Методиев, продуцент, с който тя е работила в един филм и няколко предавания през 1994-95 г.

Бойко Борисов обвини Йончева, че държавата е платила над 2 млн. лв. за репортерстването ѝ, заложени в бюджета от тогавашния премиер Сергей Станишев, с когото Йончева съжителства тогава, но платени по-късно от правителството от ГЕРБ. Тя заяви, че не е взимала пари от БНТ и че ще съди Борисов.

"Аз мога да кажа, че Елена Йончева е взимала държавни пари. Това ме подразни много, като каза, че не е взимала държавни пари. Тя е взимала, но индиректно", обясни Методиев.

За да се избегне конфликт на интереси - Йончева да получава допълнителни пари към тогавашната си заплата в БНТ - националната телевизия плащала на неговата фирма, а те - на нея.

"Схемата беше такава - БНТ плащаше на нас, ние плащахме на екипа на Елена Йончева, като осигурявахме техника, осигурявахме транспортни разходи, командировъчни, и така нататък."

В това няма нищо незаконно, уточни продуцентът, като отбеляза:

"Да си призная често, измислих го аз. Направихме един филм, което беше началото на тази схема, на Джамбазов, един режисьор, който почина. "Гилотина за еднократна употреба" или нещо подобно се казваше."

Филмът бил последван от четири предавания - "Вашата Ани", "Ориент експрес", "Репортер", и "Улицата".

"Всеки може да ги види в телевизията, нищо тайно не сме правили, аз съм правил отчети на телевизията, на базата на отчетите ни дават рекламно време", обясни Методиев, описвайки начина на плащане.

Той призна, че не помни точно какъв е бил личният хонорар за Йончева, но за предаване получавали тогава 10 000 долара, 90% отивали като бюджет за телевизионерката.

"Имах една среща с покойния Хачо Бояджиев (директор на БНТ тогава), който ни направи с моя съдружник страхотен скандал, че толкова малко пари ѝ плащаме на г-жа Йончева, и нареди да ѝ дадем допълнително 40 000 лв, ние веднага ги изплатихме, разбира се. Естествено, си ги получихме след това от телевизията", разказа още продуцентът.

По въпроса за "милионите", споменати от Борисов, Методиев заяви, че това не е възможно за година, но подчерта:

"За тези милиони първо нямам информация, второ - нямам компетенции. Не се занимавам с политика. Възмутих се от некоректността на един смятан от мен за честен човек."

"В спора между журналистката и кандидат-депутатка на БСП Елена Йончева и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов има важни подробности, които обаче са класифицирана информация". Това каза по-рано тази сутрин бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

Клуб Z потърси Елена Йончева за коментар, но до момента тя не е върнала обажданията ни.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (7)

 • Тони

  А гербаджийските журналисти как работят??? Много интересна тема. Ще се размирише много, да знаете! 94-95 работил с нея! Ами сега се дават милиони през министерства, ведомства и общини да пишат правилните неща. Айде, моля ви се! Защитавате една тъпа мутра!

 • Пловдивчанин

  Йончева очевидно ще приключи в Сливенския ако това е вярно, а по-горния малоумник да не прави нелепи опити да я оправдава - тя е била служител на БНТ и е точела телевизията през частна фирма!!! Това няма нищо общо с примерите на въпросния червен бетонобъркач "Тони". Йончева да си търси яки адвокати вместо да води листи и говори глупости.

 • лили

  отговори на: Пловдивчанин

  Йончева е много добър журналист, завиждат и.А кой плаща на днешните журналисти Но за милиони,Бойко греши.

 • Под обсада

  94-95 40000лв бяха!?
  Смях!

 • ХХ

  Добре че има избори, та да си изкарат кирливите ризи :D

 • читател

  Тя е смучела и други работи Станишевски!

 • читател

  Циркът продължава:

  Ако аз мога да влияя на служебния премиер Герджиков да уволни Гарелов, тогава мисля да му пиша да върне всички областни управители, назначени от редовно избрано правителство, които той уволни и замени с кадри на БСП, да върне уволнения от него главен секретар на МВР, шефове на ОД на МВР, шефове на болници, всички ръководители на държавни предприятия, а президентът Румен Радев да върне Елена Йончева като прессекретар. С радост бих спрял тази чистка в цялата държавата.
  ББ.
  Мощно гласуване с №11 за убедителна победа на ГЕРБ над БСП.
  Партията Столетница - БСП винаги е водела България до разруха:
  или като обяви мораториум по външния дълг и изолира България от света по времето на Луканов,
  или като гръмна цялата банкова система и докара хиперинфлация при Виденов и проф. Румен Гечев,
  или като гръмна и фалира КТБ при пагубното управление на БСП и ДПС през 2013-14.
  Мощно гласуване с №11 за продължаване на дясно-центристкото управление на България.