"И ние покорихме Немруд" напълни Тракарт

Автор:
Четвъртък, 11 Октомври 2018 18:33
"И ние покорихме Немруд" напълни Тракарт

За девета поредна година Генералното консулство на Турция в Пловдив изпраща младежи в неравностойно положение за да участват в Международния проект „Заедно покоряваме Немруд“.

Тази година уникалния шанс да се изкачат до статуите на боговете в Немруд, да преминат през римския мост Джендере над река Ефрат и да се докоснат до история от 10 000 г. пр. н.е. имаха младежите Богомила Калчева и Емилиян Вълчев от Пловдив.

В 19-та експедиция тази година участие взеха и журналисти от пловдивските медии. Домакините от ротари клуб „Немрут“ в Адъяман проявиха голям интерес към предстоящите събития на „Пловдив Европейска столица на културата 2019“ и май 2019 г. обещаха да посетят организирано Културната столица Пловдив. Пловдивската група запознаха домакините с историята на древен Пловдив и с проектите за 2019 г.

Вчера на организираната среща-разговор в Културен център „Тракарт“ участниците в проекта „Заедно покоряваме Немруд“ споделиха снимки и видeоматериал с пловдивчани, а с подбрани фотографии бяха подредили изложба, която предизвика голям интерес.

Фотографиите бяха предложени за разпродажба с цел да се продължи благотворителната кауза, която Турското консулство миналата година стартира с мероприятието „Здравей Пловдив 2019“. Тогава средствата бяха дарени на Сдружението на онкоболните в Пловдив.

Организаторът на събитието Генералният консул на Република Турция Хюсеин Ергани в своето изказване сподели следното:

Това което най-много радва човека е споделянето. Ние като Генерално консулство се стремим да се докоснем до хората. Това е изискване на нашата инициативна и хуманна външна политика.

Тази година за 19 пореден път се реализира поректът „И ние покорихме Немрут“. Това е един много красив и изпълнен със съдържание проект, който започва по предложение на директора на училището за деца в неравностойно положение в Адъяман Сонгюл Йондер. На това мероприятие, което подкрепихме в сътрудничество с българо-турския литературен клуб през последните девет години от консулския ни окръг се включиха много талантливи и специални младежи. Миналата година с цел да облекчим живота на хората в неравностойно положение в консулския ни окръг раздадохме 100 инвалидни колички.

До сега от България общо 28 деца и младежи са участвали в експедицията. Миналата година Йорданка, Лъчезар и Божидар развяха знамето на Пловдив „Европейска столица на културата 2019“ на върха , а тази година щафетата беше поета от Богомила и Емо.

Предприемаческа и хуманна външна политика.

По отношение на хуманитарната помощ притежаваме традиции заложени в културата ни.   Мисля, че ако всички страни и всички организации от частния сектор поемат тази отговорност, те могат да изнамерят бързи и постоянни решения на много проблеми в света.

Добротата е заразна. Надявам се, че това скромно, но смислено меропиятие ще бъде източник на вдъхновение за участниците и по специално за частния сектор и да им даде възможност да реализират по добри инициативи.

Днес изложените тук фотографии ще бъдат обявени за продан. Приходите от продажбите ще подпомогнат   друг хуманитарен проект, който ще се реализира от консулския клуб в Пловдив.

Страната ни без оглед на раса, религия и пол винаги се е стремяла в рамките на възможностите си и по най-бърз начин да помага на нуждаещите се, и да подкрепя и международните усилия в тази насока.

Турция, в рамките на задълженията, произтичащи от международното хуманитарно право, следва политиката си на отворени врати спрямо сирийците които бягат от насилието, стриктно спазвайки принципите в рамките на международното право да не ги връща насила, осигурява на сирийците временна защита без разделение. Изразходвани са 33 милиарда от националните ни ресурси за подпомагането на близо 4 милиона бежанци, голяма част от които са сирийци.

Турция също е основната транзитна точка за помощите, които се осигуряват за Сирия в координация с ООН. До 30.08.2018 г. към Сирия са минали 17.069 камиона на ООН с помощи.

В тази връзка хуманитарните ни помощи, които през 2015 са били 3,1 милиарда долара, през 2016 г. - 6 милиарда долара, според доклада на Глобал хуманитариен асистанс за 2018 г. през 2017 г. помощта ни се е увеличила до 8,07 милиарда долар. С таза цифра Турция застава на първо място по хуманитарни помощи. САЩ, която се знае като държава с най-големи хуманитарни помощи, през 2017 г е направила помощи за 6,68 милиарда долара.

В доклада в  класацията направена спрямо съотношението на хуманитарните помощи и националния доход с 0,81 % Турция заема първо място и запазва титлата си най- щедра дарителка.С 0,71 % след нас идват Норвегия и Швеция. „ подробно разказа турския консул.

Проекта „И ние покорихме Немруд“, който премина при голям интерес завърши с концерт на преподавателката по флейта при Тракийски университет Одрин Чисем Йонвер Зафер.

Първата флейта на Държавната консерватория в Одрин омая публиката както със световна класика, така и с мелодии от турски композитори.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм