Молдовци взривили банкомата, единият вече е зад граница

Автор:
Сряда, 11 Юли 2018 14:26
Молдовци взривили банкомата, единият вече е зад граница

88 000 лв. от откраднатите 215 000 лева са намерени

Двама молдовци - братя на 22 и 23 години са извършили обира на 215 000 лева от взривения банкомат на ДСК през нощта срещу 7 юни, около 4:40 на ул. Недялка Шилева в Тракия.

Това съобщиха на изричен брифинг главният секретар на МВР Младен Маринов, директорът на Главна дирекция Национална полиция главен комисар Христо Терзийски, шефът на Областна дирекция на МВР Пловдив старши комисар Атанас Илков и зам. -районният прокурор Румяна Зайкова-Калеева.

Единият от извършителите е задържан - Евгени Неделев/22/, вторият е успял да напусне България.

Арестуваният от снощи е с обвинение за извършване чрез взрив на кражба в особено големи размери. Наложена му е 72-часова мярка задържане под стража.

След справка в Молдова става ясно, че той е криминално проявен за кражби там.

Открити са 88 000 лева от парите, откраднати от банкомата. Една част от банкнотите са обгорели при взрива, а друга – вече са в обменни бюра.

Освен пловдивския банкомат, молдовците се опитали да оберат и терминал в софийския квартал Люлин, където са били използвани същите способи.

При последните два случая – Пловдив и Люлин извършителите са ползвали пропан бутан при експлозията.

Благодаря за екипната работа на дирекциите в Пловдив, Сливен, Варна, Бургас и София – местата, където са пребивавали извършителите. Бандитите са заловени само три дни след второто нападение. Вероятно бандата има и други членове, каза главният секретар Младен Маринов.

Молдовците мигрират често и непрекъснато се местят в друга държава, обясни Христо Терзийски.

Освен това ползват методи на конспиративност като крадени регистрации на коли. Много ни помогна изграденото в тези градове видеонаблюдение, допълни шефът на Главна дирекция Национална полиция.

Видеонаблюдението дава положителни резултати - инвестицията направена от община "Пловдив" оправдава очакванията,  каза още ст. комисар Атанас Илков.

Групата нарочно избирала банкомати в крайни квартали и в близост до магистрали, за да има възможност бързо да се оттегли.

Табелите на колата - черен Фолксваген Голф, с която чужденците се движили, били откраднати същата вечер от автомобил близо до банкомата.

След щателно издирване полицията намерила Голфа в квартал Славейков в Бургас. Наблюдавали колата известно време, докато установят лицата, единият от които е извършителят.

Задържали ги на автомивката, докато заличавали следите по автомобила.

Заедно с един от извършителите пътувала и тяхна сънародничка, която те ползвали за параван - все едно са двойка.

Жената не е знаела с какво се занимават спътниците й.

Младен Маринов уточни, че се проверява дали същите братя  са автори на разбитите банкомати от 2014 г. в пловдивските села Ръжево Конаре и Устина.

Други 4 молдовци преди 3 месеца извършили въоръжен грабеж на бензиностанция. Двама от тях са задържани.

Чужденците влизат в страната като туристи, а не са регистрирани като постоянно пребиваващи, което затруднява издирването им, обясни още Христо Терзийски.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм