Северен вложи рекордните 770 хил. лв. в инфраструктура

Автор:
Понеделник, 12 Февруари 2018 12:11
Северен вложи рекордните 770 хил. лв. в инфраструктура

Район Северен вложи рекордните 770 хиляди лева в нова инфраструктура през 2017. Това каза при отчета за свършеното районният кмет втори мандат инж. Ральо Ралев.

За сравнение средствата през 2016-та са били едва 300 хиляди.

Ралев благодари на Общинския съвет, с чието решение са били отпуснати 600 хиляди допълнително за ремонти.

Събраните от районната администрация пари от гаражи пък са 330 хил.

За първи път районната администрация излиза и с безплатен вестник "Речено-сторено", в което накратко е представен пред жителите на Северен отчета за свършената работа през 2017.

Кметът на Северен благодари на пълната зала на ВУАРР, на колегите си от Централен - Георги Стаменов и Източен - Николай Чунчуков, на шефа на Трето РУП Никола Симов, на директора на Градини и паркове Стоян Алексиев и общинските съветници, уважили публичния отчет.

Колегите ми се шегуват с мен, че съм на всяко пенсионерско събиране, но истината е, че кредото ми като районен кмет са инфраструктурните проекти и ще говоря изключително за тях, защото това очакват най-много хората от нас, каза Ралев.

12 000 квадратни метра асфалтобетонни кръпки и 3500 квадрата тротоарни настилки за година

За да си представите какво е това, до 2011-та в Северен годишно са ремонтирани не повече от 2000 квадрата тротоари. За асфалтобетонните кръпки - 50 хил. годишно биха стрували само тези по Рогошко шосе, каза Ральо Ралев.

Той изреди изцяло или частично ремонтираните пътни платна и тротоари - ул. Черешово топче; в кв. Тодор Каблешков улиците Деница, Гороцвет и Делянка, като последната е оправена частично.

За да се асфалтира и ремонтира цялата Делянка, са необходими 1 млн. лева, каза инж. Ралев.

Нови паркоместа и асфалт са положени на ул. Карловска зад казино Риц, на ул. Богдан - откъм Карловска.

Гордостта на 2017-та е паркингът със 150 места на бул. България 2-4-6, където мястото е спасено от разпродажба чрез разпоредителна сделка и строеж на нова кооперация.

Изцяло нов паркинг е направен и на бул. България срещу № 30. Другият е на ул. Полк. Сава Муткуров.

Зелена среда

Парк Сърнена гора е изцяло обновен с нови алейни мрежи от 1200 квадратни метра, което е три пъти повече от ул. Черешово топче, например. В парка е монтирана и поливна система, а нова детска площадка ще бъде направена до април.

Засети благодарение на Градини и паркове са 220 хиляди цветя, 8 хиляди храста, 300 широколистни и 100 еднолистни дървета.

Италианските хибридни тополи по брега на Марица се изсичат, защото животът им е до 35 години и гният отвътре, макар отвън да не се забелязва, обясни още Ральо Ралев. Една топола дори паднала в близост до детска градина. Но на всеки премахнати 50 дървета, засаждаме 500, каза той и благодари за традиционните залесителни акции, подкрепени от Либхер. Редовно на жителите на Северен се раздава и посадъчен материал.

Детски площадки

Изцяло нови площадки са изградени в триъгълника между улиците Иван Рилски, Панагюрище и Бързея, на ул. Поп Манол, а фитнес е направен на бул. България 2-4-6. Детска площадка ще има през тази година и в кв. Захарна фабрика.

По програмата на община Пловдив за съфинансиране на рмонта на детски площадки в детските заведения, Северен е отличник като такива са направени практически във всички детски градини без една - Славей, Весела, Захарно петле, Бреза и Космонавт.

Подлезите - внимавай, като минаваш!

Голяма болка са ми подлезите в Северен, призна районният кмет. Съоръжението на бул. България до СОУ Яворов е вече със специално осветление, монтирано зад метални решетки срещу вандали, но основен ремонт предстои на подлеза до Панаира, който до миналата година се стопанисваше от самото Изложение, но вече е на общината, и този срещу хотела на Георги Гергов.

Най-големият пункт за детска храна

Той е в Северен на ул. Ян Хус и има три гишета за разливане, другият пункт е на ул. Ален мак 4. Над 4000 порции се сервират дневно в тях.

Гордост на Северен е и изградената през 2017-та нова приемна на Трето РУП в Шекера.

Битката с незаконното строителство

Точно масираната атака срещу незаконното строителство е една от причините да се изгради въпросната приемна.

Става въпрос за постройки, първите от които са вдигани още през 30-те години на миналия век в Арман махала, а от 1957-ма - и в Шекера.

Поколения са израствали без образование и с нагласата, че всичко им е позволено, каза Ральо Ралев.

Битката с незаконното строителство е в решителна е превъзпитателна фаза, категоричен е той. Големи любимци са ми от Българския Хелминкски комитет, пошегува се Ралев, които твърдели, че Според конвенцията за правата на човека, кметството е длъжно да осигури апартамент на обитатели на незаконни постройки.

Това не е вярно, подчерта Ралев. Северен няма загубено нито едно дело в Европейския съд по правата на човека. Имали сме отлагателни заповеди, най-дългата от която е била за 3 месеца.

Задължението ни е да осигурим социално жилище и знаете ли какво - нито едно семейство с незаконно постройка не се възползва от това! - каза Ральо Ралев.

На 6 април 2017 е била първата годишна акция срещу незаконните гаражи, някои от които са ползвани направо за жилища. Вдигнати са 10.

На 24-ти април са съборени 5 масивни постройки в Армана.

На ул. Делянка е разчистен южният тротоар от незаконни търговски обекти по жалби на самите жители, чиито деца нямали откъде да минават за училище. През 2018 ще бъде разчистен и северният.

Поне 5 са делата в Европейския съд за правата на човека, но нямам загубено и няма да имам нито едно, категоричен е Ральо Ралев.

На 12 октомври е проведена трета акция срещу незаконното строителство.

Временните сметища

Две са временните незаконни сметища-язви в Северен, които ОП Чистота чисти всеки божи ден. Едното е до КАТ, а другото - до моста на Ален мак. Ральо Ралев благодари на шефа на Чистота Иван Стоянов и припомни, че като инсепкор в РИОСВ навремето е съставял акт на тогавашната кметица на Северен Даниела Желязкова.

С помощта на Чистота всеки ден се изчистват и боклуците от поставените нови 50 броя кошчета за смет в района.

Хората много добре приемат монтирането на нови пейки, а една струва 200 лева. Всъстояние сме да слагаме по стотина годишно, каза още Ралев.

Борбата с трошките

150 автомобила, излезли от движение, са облепени със стикери в Северен през 2017. От тях администрацията е вдигнала трийсетина, а другите са преместени от собсвениците им.

Над 150 хиляди са регистрираните в Община Пловдив коли при капацитет от 90 хиляди. Отделно поне още 30 хиляди, регистрирани в други общини, са в Пловдив. В Кършияка положението е тежко, но имотите там въпреки това са с 50% по-високи цени от тези, до които има безплатни паркинги, подчерта Ральо Ралев.

В заключение той благодари на екипа си и каза, че се чувства повече гост на този отчет, той като машината в Северен е така смазана вече шеста година, че работи безотказно.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (11)

Покажи предишните коментари
 • Цв.цв

  Ох, Ралю е въздух! Но добре, че ще го махат другия мандат. Ще го издухат.

 • симеон

  Ральо освен да се снима нищо не е свършил

 • до ралю

  Ралю забрави когато никой в северен не го бръснеше за слива, а сега много голямо самочувстмие е придобил. да не забравяме , че нито веднъж не благодари на Тотев, за нищо през тези 3 години за нищо ..............но то колелото се върти! Остана една годинка!

 • Даниела

  Стефан дедев трябва да е кмет на района. Благ човек с решително мислене. Не се притеснява да е близо до хората. Хората от района го харесват. Не се перчи като някои други

 • браво кмете

  Какво е Ралю свършил ще стане ясно, когато Му дойде времето...... Има Господ!!!!!

 • речено-сторено

  СмЕх,а карнавал, панаир, близалки и захарен памук-Речено-сторено.Вестник за поколенията- да четат и да цъкат, да се учат на мурафети.

 • речено-сторено

  Ама наистина е благодарил САМО на Общинския съвет, сега чакаме статистическото проучване за 2019 и после-хоп, ма народа е казал да не се казва хоп, преди да си скочил.

 • Здрасти

  Най големия смешник.Нито площадки има за децата нито нармални улици.Квартала е под всякаква критика.Много е мръсно и зелените площи ги няма.Абсолютно нищо не прави,само замазва очите на хората.

 • Живущ

  Преди цели две години /това са над 700 дни/ Ралев разби тротоара до училище "Христо Г. Данов", за да се сложат бордюри и да се асфалтира улицата. И така цели две години /над 700/ дни, тротоарът, по който вървят ученици - нашите деца, стои разбит. Първо правило г-н Ралев: Грижете се за пространствата около яслите, детските градини и училищата!!! Това е абсолютно нехайство от Ваша страна. Това училище се намира на 3 минути пеша от Вашия кабинет. Ходил ли сте някога там??? А пред централния вход на училището тротоарът е още по-зле. За осветлението няма да говорим - абсолютен мрак. Не знам как още не се е пребило някое дете. И ще ми се хвалите колко работа е свършена?

 • браво Шампионе

  отговори на: Живущ

  А това постижение описано ли е във вестничето "Що е Ралю свършил", пардон "речено -сторено", или е оставено за втория брой???!!!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм