Самоуби се Пантелей Пачов

Автор:
Неделя, 18 Юни 2017 18:24
Самоуби се Пантелей Пачов

Бившият първи секретар на БКП в Пловдив Пантелей Пачов се самоуби снощи в дома си в града с личното си оръжие, разбра първи Plovdiv-online.

Пачов е бил изписан от болница с диагноза рак на дебелото черво.

Тялото ще бъде кремирано и след това положено в урна.

Пантелей Пачов е един от подкрепилите преврата срещу Тодор Живков през ноември 1989-та.

На 26 ноември 1989-та Пантелей Пачов лично излиза пред демострантите на първия в Пловдив митинг срещу БКП и успява да спре разрастването на напрежението и призивите за атакуване на Партийния дом.

Впоследствие е пратен от правителството на Андрей Луканов за български представител в комисията по закриване на Съвета за икономическа взаимопомощ /СИВ/ на страните от Варшавския договор.

След като се завръща от тази си мисия, Пантелей Пачов се пенсионира.

Пантелей Пачов е роден на 24 февруари 1939 г. в Асеновград в семейството на комунистическия активист Лазар Пачов, осъден на смърт и екзекутиран през 1942 г. и Бела Симеонова Кляшева.

След гимназията започва работа като работник в завод „Балкан" в Пловдив.

Член е на БКП от 1964 г. Завършва инженерна физика в Института за стомана и сплави в Москва и през 1967 – 1975 г. е заместник-директор на Завода за пишещи машини „Марица" в Пловдив.

Член е на бюрото на Градския комитет в Пловдив.

След това е на работа в апарата на БКП в Пловдив, като през 1984 г. оглавява градския комитет.

През 1977 г. завършва АОНСУ.

Завръща се в Пловдив, където работи като инструктор в Окръжния комитет на БКП и секретар на Общинския партиен комитет.

От 1981 г. е секретар на Окръжния комитет на БКП, отговарящ за организационните въпроси, а от 1984 г. е първи секретар на Общинския комитет на БКП в Пловдив.

От 1981 г. е кандидат-член, а от 1986 г. – член на Централния комитет на БКП.

На 16 ноември 1989 г. е избран и за член на Политбюро и остава на този пост до края на януари следващата година.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (7)

 • Анализатор

  Така след време ще пише в SV на сегашните управляващи. Член на тая партия, председател на оная комисия и т.н.Безполезни цял живот за обществото. Този комунист поне има смелост да избави близките си и себе си от болките които понася . А днешните ще имат ли този кураж?? Лека му пръст

 • чукча

  Читанка ,аз бях на този митинг,където ченгетата бяха с бели шлифери!А Вие?

 • читател

  отговори на: чукча

  Лека му пръст. Чукча, нямаше бели шлифери, а светещи прозорци на Партийния дом, от които примигваха шашардисани червени боклуци... И "пламенният ОФ" трибун Рад Пачев, който за малко да подпали фитила на хората и да се стигне до баталии, с абсурдната си комунистическа реч...

 • Слай

  На онзи митинг трябваше да каже на хората какво ги чака в следващите вече почти 30 години. Не може да не е знаел какво подготвят перестройчиците, и до каква мизерия и упадък ще доведат народа. Иначе Бог да го прости.

 • стефн тракийски

  Толкова сте тъпи, толкова личи че нямате никаква историческа памет. Били сте на митинг - пълни простаци сте, ей такива като вас сега се бият в гъпрдите ,че са били дисиденти - пикльовци!

 • Анна

  Ние памет имаме,но вие нямате срам.

 • Бсп

  Идеалист с тежка съдба