Тотев поздрави Вълчан Петров с ЧРД на изложба

Автор:
Тотев поздрави Вълчан Петров с ЧРД на изложба

Кметът на Пловдив инж.Иван Тотев лично поздрави художника Вълчан Петров на рождения му ден в Градската галерия.

Големият художник Вълчан Петров навърши в четвъртък 70 години с откриване на впечатляващата си изложба „Душата ми в храма“ в залите на Градската галерия.

Събитието се превърна в истински духовен празник, който събра заедно управлението на града и областта, дипломати и общественици, стотици ценители на творчеството на автора. „Днес Вие отново се представяте пред публиката като вечно търсещ творец и не случайно сте сред най-емблематичните имена на съвременната българска живопис“, написа в приветствието си до артиста министърът на културата Боил Банов.

Поздравление до юбиляра поднесе кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който призна, че общува често с него в социалната мрежа, макар да се познават лично едва от две години. Вълчан Петров е носител на първата „Награда на кмета“, учредена през 2015г.

Художникът получи Почетен плакет от председателя на Общински съвет - Пловдив Савина Петкова, която е почитател на неговото творчество. Заместник-областният управител на Пловдивска област Евелина Апостолова прочете поздравителен адрес от името на ръководителя на институцията Здравко Димитров.

В него се казва: „Убеден съм, че днес, в деня на Вашия юбилей, изразявам уважението и обичта на многобройните Ви приятели и почитатели от цял свят към Вашата личност и творчески постижения. От сърце Ви пожелавам душата Ви никога да не напуска храма на творческото съзидание и удовлетворението от успеха да Ви съпътства и в бъдеще.“

Вълчан Петров беше поздравен и от генералния консул на Турция в Пловдив Н.Пр. Хюсейин Ергани. А ректорът на ВУАРР проф.Димитър Димитров го окичи с юбилейния медал на учебното заведения. Празничното усещане беше засилено от прекрасните изпълнения на народни песни от възпитанички на НУМТИ „Добрин Петков“.

„Вълчан Петров е неотделим от Пловдив“, каза в словото си при представянето на изложбата проф. Иван Маразов, според когото градът е един от най-големите центрове на българското изкуство и е европейска столица на културата от хилядолетия. Според него, през годините художникът опитва да обхване и пресъздаде космоса като художествен образ, а негови творби като „Сътворението“,„Сезони“ са достойни за една митология. Търсенията на твореца през тези 70 години са довели до „наследяване на основни кодове на културите по нашите земи и на света. Изкристализирал е образът на България, който представлява основа на едно модерно българско самосъзнание“. Творческа среща – разговор с Вълчан Петров от 19 часа в събота, 20 май, слага началото на Европейската нощ на музеите в Залите на Градската художествена галерия на ул.“Княз Александър I“№15.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари