Фирма на Гергов взе още 8,5 млн. евро заем

Автор:
Сряда, 11 Януари 2017 00:16
Фирма на Гергов взе още 8,5 млн. евро заем

Новорегистрираното дъщерно дружество на Международен панаир Пловдив Парк-хотел Санкт Петербург инвест, чийто мажоритарен собственик е лидер на БСП в Пловдив област Георги Гергов, е получило 8.5 млн. евро кредит от Търговска банка Д.

Това става, след като в края на ноември "Международен панаир Пловдив" получи 31.8 млн. евро заем от държавната Българска банка за развитие, голяма част от който за рефинансиране на два заема от Уникредит Булбанк.

По-малко от четвърт от заема ще бъде използван за ремонт на хотел Санкт Петербург, който е апортиран в специално създадената компания.

С останалата част компанията ще придобие друго дружество, което ще бъде създадено от друга компания на Гергов - "Слънчев ден", чрез апорт на хотел "Марина" в курортния комплекс край Св. св. Константин и Елена.

Така на практика Гергов за пореден път ще използва панаира, в който близо половината от капитала е собственост на държавата, за да прехвърли заемни средства към туристическия си бизнес, който явно опитва да съживи.

Подобна сделка беше направена преди малко повече от месец, когато Пловдивският панаир насочи част от полученото финансиране от Българска банка за развитие към друго новоучредено дружество, което пък трябва да развие два други хотела в курорта.

Договорът за заем между "Парк-хотел Санкт Петербург инвест" и Търговска банка Д е сключен в последните дни на миналата година и е на обща стойност 8.5 млн. евро.

Срокът му на изплащане е 10 години (до декември 2026 г.), а лихвата е 3-месечен ЕURIBOR + 4.814% надбавка, но не под 4.5%.

Тъй като сега EURIBOR е отрицателен, вероятно текущите вноски са изчислени при това дъно. Кредитът е обезпечен с първи по ред залог върху търговското предприятие и отделни активи.

Банката получава и договорна ипотека върху земята и хотела в Пловдив, които са апортирани в капитала на новоучреденото дружество.

Като солидарни длъжници са вписани самият Георги Гергов и съпругата му Величка Гергова, която е и управител на компанията.

От документите в Търговския регистър става ясно, че заложеното предприятие се оценява на 29.338 млн. лв.

Това е и стойността на капитала, с който "Парк-хотел Санкт Петербург инвест" е създадено в края на септември и който по класическия за Гергов начин е внесен изцяло с непарична вноска.

Едноличен собственик е "Международен панаир Пловдив", в който бизнесменът държи 50.36%.

Решението за кредита е било взето на неприсъствено заседание на съвета на директорите на Пловдивския панаир на 19 декември. В състава му влизат представителят на "Пълдин туринвест" (смесено дружество с общината) Иван Соколов, Богомил Бонев, който представлява вписаното като директор "Парк-хотел Санкт Петербург", и Елена Андреева.

От решението става ясно, че 2.5 млн. евро от цялата сума ще се използват за финансиране на 100% от разходите за цялостно обновяване на външната фасада на хотела, както и за цялостен ремонт и основно обзавеждане на 200 санитарни помещения в хотела.

Останалите 6 млн. евро са предназначени за придобиване на 100% от акциите или дяловете на ново дружество. В него учредителят "Слънчев ден" (в което мажоритарен собственик е "Съни тур" на Гергов) ще апортира хотелски комплекс "Марина" в курорта Св. св. Константин и Елена.

Въпросният комплекс включва близо 31 дка земя и общо девет сгради, сред които 7-етажият хотел "Марина", други по-малки хотели, закрит басейн, ресторанти, дискотека и др.

Засега няма информация новото дружество да е създадено, но сроковете за усвояване на кредита показват, че това ще стане скоро.

За ремонта на хотела в Пловдив средствата трябва да бъдат използвани до септември тази година, а придобиването на морското дружество е планирано да стане до три месеца (април).

Това е поредното финансиране, което Гергов ще насочи към морския си курортен комплекс, който приватизира преди 18 години и чийто бизнес през годините се сви от четири до два хотела, така че сега в "Слънчев ден" работят само "Палас" (145 стаи) и "Марина" (187 стаи).

6.8 млн. евро от кредита от държавната банка, взет през ноември са предвидени за учреденото в началото на октомври миналата година дружество "Слънчев ден резиденс".

С тях трябва да се финансира реконструкцията на хотелите "Вероника" и "Мираж", които бяха извадени от "Слънчев ден" и прехвърлени на "Международен панаир Пловдив" през 2014 г., а впоследствие апортирани в капитала на "Слънчев ден резиденс".

Плановете са на мястото на старите хотели да се изградят апарткомплекси, които носят по-бърза възвращаемост на инвестицията.

Източник: Капитал

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (6)

 • читател

  Левон успя най-после да се отърве от Митьо Пищова от с. Ягодово и плаващите му пясъци и падащи хотели. http://www.varna.utre.bg/images/galleries/2015/04/5621//b2f5ff47436671b6e533d8dc3614845d249338e601902b14d0f529fe5e6ae417.jpg Но защо Българската банка за развитие, чийто профил е финансиране на дребен и среден бизнес се набутва със селския хитрец и олигарх от Ягодово?!? Там май някой от директорите ще отговаря, като му дойде времето де... Като се смирише Цацата и мине в пенсия...
  http://www.dailypress.bg/wp-content/uploads/2016/06/33-4.jpg без думи.

 • 777

  Цацаров,поемай Гергата и остави кмета Тотев на мира!

 • ПОПОВА

  Като му ги дават защо да не ги вземе?

 • читател

  Кирил Ананиев, спряган за бъдещ финансов министър на шофьора на самолет Радев, е зам. председател на надзора на Българска банка за развитие, напомпана навремето от Орешарски с 500млн уж са среден и дребен бизнес, а малко след тази финансова операция "в името подпомагането на малкия и среден бизнес", олигархът Пеевски си прехвърли кредитите от КТБ в ББР и после КТБ беше бутната от синхронизираните действия на Цацаратурата и шефа на БНБ /известен с изпълнението си на "Назад моме Калино".
  Сега разбираме, че и олигархът Гергов се води "малък или среден предприемач" /наистина е малък като способности, но среден като селски тарикат/, та отново ББР му отпуска многомилонни кредити и това под вещия надзор на К. Ананиев.
  Назначаването на К. Ананиев за фин. министър ще бъде втори груб гаф на Радев след изцепката с отказа от подкрепа на решението на референдума за 100% мажоритарно гласуване и бързото разпускане на по заповед на Мадам Лъжа - баба Цола Нинова.

 • ПОПОВА

  ВЗЕЛ ГИ ГЕРГОВ ,НО КАК ЩЕ ГИ ВРЪЩА?

 • Бб

  Той не връща, просто взема, тоя панаир непрекъснато го залага и взема, а българите ра ботлят и им съдират кожите, за да дават на панаирджията