Не е възможно общината да изпълни условията на Жорж Трак

Автор:
Понеделник, 12 Март 2018 12:58
Мозайка, открита при разкопките на Голямата базилика Мозайка, открита при разкопките на Голямата базилика

В ОбС е внесена подписка срещу спирането на концесията на Жорж Трак.

В нея освен продължаването на концесията, се иска и участие в процедурите за одобрение и подготовка при кандидатстването за ЮНЕСКО.

Това съобщи кметът инж. Иван Тотев и допълни, че това е извън компетенциите на община Пловдив.

В процедурата по кандидатстването за ЮНЕСКО с античните мозайки на Пловдив, сред които и тази в галерията на Жорж Трак, водещи са министърът на културата и фондация Америка за България, които са финансирали консултантите. Община Пловдив само подкрепя начинанието, поясни градоначалникът.

Второто условие е да има гражданска квота, която да гарантира прозрачност. Община Пловдив има споразумение с ЮНЕСКО отпреди 4 години и там се казва, че ще поемем управлението на галерията чрез Общински институт Старинен Пловдив.

За удължаването на концесията ще има отделна сесия.

Невъзможно е  концесионният договор да бъде продължен частично, защото касае целия подлез, допълни Тотев.

Според него Археологическият музей трябва също да се произнесе кой, как и по какъв начин ще управлява подлеза заедно с галерията.

Прекратихме концесията на Съборна 20 – на 27-ми ще стартираме процедураза отдаване под наем за ресторант и хостел пак с наем срещу инвестиции. Целта е да се привличат повече хора. Наемът ще обхваща период от 10 години. Там е имало хостел, който обаче не е работил. Концесионерът – софийска компания, спряла да плаща такса и няма интерес към сградата, сделката е била сключена по времето на кмета Иван Чомаков. Има двор, чиято задна част води към Конюшните на царя.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм