Изложба на 121 златни монети в Археологическия

Автор:
Понеделник, 04 Декември 2017 12:31
Изложба на 121 златни монети в Археологическия

Уникална изложба от 121 златни и 729 сребърни монети откриха в Археологическия музей зам.-министърът на културата Амелия Гешева, кметът инж. Иван Тотев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, съветник №1 Савина Петкова, зам.-кметът по култура Александър Държиков и шефът на музея Костадин Кисьов.

Златните емисии са произведени в периода между 1833 и 1912 г., а сребърните - от1894 да 1915 г. Те са руски, турски, френски и английски.

Монетите са открити при изкопни дейности заради строежа на новия Дом на техниката от работниците Костадин Денчев и Петър Милев, разказа кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Съкровището първоначално се съхранява в местния трезор на БНБ, после - в Историческия музей и след няколко години е предадено в МВР Карлово, където се пази до 2012 г.

Предполага се, че то е било собственост на заможните карловски търговци и производители на вино братята Кирил и Иван Сливови, чиято къща е до мястото, на което е открито.

Днес там се намира сградата на общинската администрация.

В Археологическия музей то се пази в огнеупорен сейф със специален механизъм, реставриран срещу 7800 лева.

След като се повдигне горната част, се вижда съкровището, което днес бе показано по случай 135-годишнината от създаването на музея.

 

На 8 км от Карлово е и най-старото тракийско селище от 6 век преди Христа, каза още кметът на Карлово.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари