200 артисти от 4 страни в Сцена на кръстопът

Автор:
Петък, 08 Септември 2017 11:54
200 артисти от 4 страни в Сцена на кръстопът

Пловдив трябва да се гордее със Сцена на кръстопът – най-големият театрален форум в България. Всичко е направено с голяма любов и с много смисъл за истинските неща в този живот.
Това заяви директорът на Драматичен театър Пловдив Кръстьо Кръстев на брифинг за предстоящия фестивал, който ще се проведе от 10-ти до 23-ти септември.
В Сцена на кръстопът традиционно участват 2 представления на пловдивския Драматичен театър, каза ощетой.
150 000 лева е бюджетът на феста. От тях 50 000 лева са от Министерството на културата, 40 000 – от община Пловдив, а останалите от спонсори и продажба на билети, обяви финансовият директор на Драматичен театър Пловдив Димитър Малашинов.
На феста се очаква да пристигне и неговия основател Стефан Данаилов.
Когато отворихме касите на 1-ви септември опашката беше от над 100 души и стигаше до бившето кино Балкан, каза още Малашинов.
Още първия ден имахме събрани над 10 000 лева от продажба на билети, допълни той.
Това е най-емблематичния фестивал, който се провежда в Пловдив и интересът към него се повишава непрекъснато, каза и зам.-кметът по култура Александър Държиков.
Искам да благодаря на хората, които съградиха това като проф. Стефан Данаилов, г-н Малашинов и г-н Кръстев и на г-жа Костуркова, обяви зам.-кметът.
Смятам, че фестивалът не се нуждае от каквато и да е реклама. Над 50 чуждестранни и над 400 български представления са изиграни през тези 20 години на фестивалната сцена, припомни Държиков.
18 театъра в спектакли на 23-ма автори от 9 града от 4 държави с над 200 артисти ще се изявят в Сцена на кръстопът.
Това заяви театроведът и драматург Богдана Костуркова, правила подбора на спектаклите във фестивала.
Мога да формулирам с няколко думи лицето на фестивала като Своеобразните варианти на любовта, каза още тя.
Костуркова адмирира факта, че приживе, в рамките на Сцена на кръстопът, на 19-ти септември ще бъде почетен 80-годишния юбилей на писателя Константин Илиев.

На 20-ти септември пък ще бъде поставена неговата постановка Великденско вино, която е с няколко награди Аскеер и се играе вече за 5-ти път на пловдивска сцена, припомни Костуркова.
Романът на Илиев "Поражението" печели националната литературна награда „Елиас Канети"
Илиев е носител на национални награди за драматургия, на международната Хердерова награда за цялостно творчество (1996) както и на наградата „Христо Г. Данов" за цялостен принос към българската книжовна култура (2012).

На 24 май 2017 г. е удостоен с наградата „Аскеер" за цялостен принос в театралното изкуство.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм