Вечер за едно забранено стихотворение

Автор:
Вторник, 10 Януари 2017 13:43
Вечер за едно забранено стихотворение

Вечер, посветена на приятелството между Никола Вапцаров и Иван Пейчев организира на 14 януари, събота, музеят на Вапцаров в София, съобщи главният уредник Катя Зографова.

За «Високото пространство» на Вапцаровия музей това е второ събитие под надслов «БРАТСТВОТО НА ПОЕТИТЕ», но първо по рода си като приносно разкриване на една потулена духовна и човешка близост между Огняроинтелигента и неговия 10 години по-млад събрат по перо Иван Пейчев.

Познанството им датира от края на 30-те, когато те са част от «Якобинския клуб» в кафене «Средецъ». По запазен спомен на Ганчо Мошков, съгражданин на Пейчев, двамата са имали дълги съкровени разговори и младият поет е преспивал в дома на Огняроинтелигента, където днес е неговият музей на ул. "Ангел Кънчев" № 37 в София.

В края на 50-те г. на ХХ век Иван Пейчев, вече изявен бохема и дисидент, написва стихотворението «Искам си Родината!», посветено на Вапцаров. Това е «нелегална» творба, рецитирана в приятелски кръг, но оставаща незаписана.

Държавна сигурност е сериозно обезпокоена от «вражеския» текст и трескаво го издирва, както свидетелстват множество документи от досието на поета, които вече са обществено достояние. Накрая самият Пейчев решава да продиктува стихотворението на един от агентите!.

Едва през 1967 г. стихотворението, в което Пейчев се идентифицира с Вапцаров и изрича от негово име думи на жажда за свобода и на бунтарство спрямо режима, излиза в «Лаконично небе». За 100-годишнината на Иван Пейчев през декември 2016 г., неговата дъщеря Антоанета Пейчева - Редуей, подари тази рядка и ценна книга на музея.

Участници в ТРИТЕ СЪБИТИЯ във Вапцаровия музей, които ще се проведат на 14 януари /събота/ са: Марияна Фъркова – съставителка на книга и сценаристка на филма за Иван Пейчев; наследниците на поетите Мая Вапцарова и Петър Пейчев, поетът Христо Ганов, актьорът Досьо Досев, проф. Божидар Кунчев /приятели на Иван Пейчев/; режисьорът Александър Донев; редакторката Гергана Рачева от издателство "Прозорец", млади и изявени поети, представители на военноморското офицерство.

Мая Вапцарова ще прочете специално дешифрирани записки на брата на Никола Вапцаров и неин баща Борис, които ще обогатят разказа на Петър Пейчев, син на Иван Пейчев, за «далечната близост» на двамата поети и техните семейства. Една разтърсваща, много човешка и напълно неизвестна история...

Присъстващите на събитието ще прочетат любими стихове на Никола Вапцаров и Иван Пейчев, както и свои творби, посветени на тях.

На вечерта на двамата поети от 17.00 ч. ще се състои премиера на книгата избрани стихове на Иван Пейчев. Стихосбирката на издателство "Прозорец" е озаглавена със знаковото "ИСКАМ СИ РОДИНАТА!", посветено на Вапцаров.

От 19.00 м. ще бъде прожекцията на филма "ЕДИН НЕВЕРОЯТЕН ГЛАДИАТОР" на режисьора Александър Донев, по сценарий на Марияна Фъркова. Водеща на вечерта ще бъде Катя Зографова, която ще разкаже новооткрити факти около сюжета за Вапцаров и Пейчев /«Моряка» и «Капитана»/, останал невключен в хилядите страници спомени, публикувани в няколко обемисти сборника, посветени на Вапцаров през годините.

Гостите ще могат да видят и камерна изложба с непубликуван ръкопис, новите издания на Иван Пейчев и снимки на приятелския кръг от кафене «Средецъ»: Александър Вутимски, Александър Геров, Антон Куманов-Замбо, Антон Попов, Михаил Сматракалев, художника Стоян Сотиров и др.

На 14 януари музеят ще работи благотворително за пострадалите от с. Хитрино.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари