Недко Солаков в галерия Сариев

Автор:
Петък, 23 Септември 2016 09:59
Недко Солаков в галерия Сариев

SARIEV Contemporary има удоволствието да представи „Природа" – първата самостоятелна изложба на Недко Солаков в галерията след „Сантиментална изложба" през 2013 г. заедно с Митьо Солаков и Димитър Солаков.

Изложбата ще се открие на 23 септември от 20:00 в рамките на фестивала НОЩ/Пловдив 2016. На откриванетo ще присъства и самият художник. Изложбата ще може да бъде видяна до 28 октомври в галерия SARIEV Contemporary, ул. „Отец Паисий" 40, Пловдив.

Недко Солаков, световноизвестен като художник, който измисля истории и ги разказва чрез рисунки, текстове, живопис, обекти, скулптури, инсталации и ги подправя с характерното си чувство за хумор, открива изложбата си „Природа" – първата му самостоятелна експозиция в Галерия Сариев.

Посветена е на най-близката му и любима част на България – горите около с. Борики, Габровско. В експозицията е представена мащабна фотография (заснета от Димитър Солаков), създаваща ярка представа за величествения балкански пейзаж, и 12 натурни рисунки на автора на инсталацията. Те са създадени през 12 последователни дни, когато Недко Солаков със скицник и молив в ръка се е отдавал на обичайните си разходки из гората, изминавайки 147 км и 450 м (пеша!).

Подобно на естествоизпитателите от епохата на големите открития, художникът скицира, фиксира и описва направо на място видяното от очите му, рисувайки понякога дори и с пръстта, върху която стъпва. Рисунките носят безпогрешно разпознаваемия стил на Недко Солаков – твърди контури, съчетани с лека и нервна извита моливна линия, попаднала на места уж случайно върху хартията. В някои от рисунките се оказва, че досущ като класически пленерист Недко Солаков детайлно разработва онова, което е пред него, в други – „хваща" обща ситуация, подсещайки за похвата на импресионистите. Има и такива, където авторът е сякаш академичен пейзажист, надписва елементите и сенките с думи, уж за да ги нанесе в мазка и цвят по-късно в ателието. Отделните рисунки са допълнени с текстове, систематизиращи впечатленията, както се полага при концептуалното рисуване (освен маршрутите и разстоянията, присъстват и денивелацията, както и „личните данни" за похарчените калории и течности, премерени благодарение на приложението Runtastic). А върху един от листовете рисунката е в духа на протестното изкуство – още не призив, но агресивен словесен изблик спрямо изсичането на горите, администрацията и властта.

Към арт-документалистиката си Недко Солаков добавя и примамката на интерактивността – за да може зрителят да се пробва да уточни непосредственото отношение на рисунките към локациите в габровския Балкан, местата на създаването им са означени с номерца върху панорамния фототапет. И, както твърди (на английски) самият автор в един от Facebook постовете си, в изложбата ще намерите и повече...

Яра Бубнова

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари