Жирафът Изоставен - част от НОЩ/ Пловдив

Автор:
Петък, 15 Септември 2017 10:47

Огромен жираф и шатра на Главната са сред артинсталациите – част от Нощта на музеите и галериите в Пловдив.

Фестът, който стартира тази вечер, се провежда за 13-ти път.

Жирафът - скулптура в публичното пространство с името Abandoned /Изоставен/, е направена от метал и 3500 спукани балона.

Според авторката Ева Вентова тя носи позитивната ирония на множество трансформации на материал и среда.

Оголването на конструкцията, подчертаването на формата създават усещането за нещо пропуснато, нещо, което не може да бъде наваксано, а само натоварено с нов смисъл.

Жирафът има двойнствен „живот”, той е мрачен и светъл, изоставил е своето предназначение, идва от миналото, но същевременно очаква бъдещето, едновременно е празен и бременен със значения, обяснява авторът.

Жирафът е публично пространство 39 - надлез Гладстон и ще остане там още 10 дни.

Във фестивала са включени над 70 локации, а програмата ще продължи три вечери - 15, 16, 17 септември.

На 15 и 16 септември ще се проведе и Малката нощ с многобройни работилници за графични и иконописни техники, игри за деца.

Акцентите на 16-ти септември са градските пространства и международната част от кураторската програма Тук навсякъде. На 17-ти септември ще се проведат следобедни уъркшопи, разходки в градското пространство със специална технология, която променя усещането за реалност и възприятия, а също така и прожекции и изложби.

Част от нея е световната премиера на аудио-визуалния пърформънс "Liminal" на американката Мери Франк, който е свързан с реалната и виртуална архитектура на пространството.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари