×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 3346

Магичните места по Черноморието ни /снимки/

Автор:
Понеделник, 11 Септември 2017 10:07

Късноантична и средновековна крепост "Акин"/"Акра" от V в. се намира на едноименния нос, на 1.79 km северозападно от центъра на Черноморец. Допреди няколко години тук се е намирало военно поделение и разкопки са били невъзможни.

Крепостта е възникнала по времето на император Анастасии в късната античност и е напусната е в края на VI век без дори да е проведена една битка пред здравите и стени.

До този извод са сигнали археолозите, след като не са намерили нито един връх от копие или стрела и нито един камък от прашка пред и зад крепостната стена.

Най-вероятно крепостта е напусната следствие на страх от страна на нейните жители научавайки каква е била съдбата на по-северните черноморски крепости след като са били превзети от авари и славяни.

Крепостната стена пресича в посока изток- запад шийката на носа от залива "Св. Никола" до Залива "Вромос". До днес са запазени около 50 m от нея с височина до 4 m.

Стената е изградена от средно големи ломени и морски камъни обилно слепени с бял на цвят силно ронлив хоросан.

Лицевите страни на стената са добре оформени с измазани фуги.

Дебелината на стената в повечето места е 2.4 m като в западната част тя нараства на 2.5 m и даже на 3.6 m в крайните приводнени части в залива "Вромос". От другата страна на крепостта - в открито море се виждат няколко "плаващи" скали, известни като Биволите.

Крепостната стена е била подсилена от правоъгълна кула, пиластър и бастион от вътрешната страна на стената.

Правоъгълната кула е в западната страна на стената и в по- голямата си част се намира във водата. Тя е с размери 5.8х3.7 m.

Кулата е изнесена извън куртината на стената и дебелината на стените и са 1 m. Пиластъра е разположен на стръмния западен участък и е с размери 2х2.2 m.

Пиластъра е разполагал с един 5 редов тухлен пояс върху който е била ходовата линия на войниците обслужващи крепостната стена.

В равната част на крепостната стена непосредствено преди източния и край е бил изграден вътрешен бастион с размери 5х4 m. Той е неделима част от стената. Построен е от добре подчертани лицеви камъни, а вътрешността е запълнена със ситни камъни обилно залети с хоросан- блокаж.

При археологическите проучвания не бе намерена портата на крепостта.

Вероятно тя е била разположена в източната част на стената, където за съжаление са регистрирани големи свлачищни процеси.

Предполага се, че около 10 m от крепостната стена заедно с още една плътна кула фланкираща портата и самата порта заедно с около 2 дка от носа са пропаднали в морето.

Пред крепостната стена не са открити следи от ров.

В залива "Вромос" било разположено пристанището на крепостта от където археолозите са извадили стотици амфори и други артефакти.

Днес "Вромос" е от най-красивите и тихи черноморски заливи, с борова гора и великолепна гледка от върка на Акра към цялото Южно Черноморие.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари