Най-скъпата пеперуда в света е в Пловдив

Автор:
Понеделник, 06 Март 2017 13:50

Най-голямата и скъпа пеперуда в света вече е собственост на пловдивския Природонаучен музей.

Два екземпляра от мъжка и женска Ornithoptera alexandrae са в откритата днес уникална не само за България, но и за малко музеи по света експозиция от пеперуди, твърдокрили и бръмбари, която се осъществява със съдействието на община Пловдив.

Цената на един екземпляр от Александровата пеперуда е близо 11 хиляди лева. Мъжката е по-дребна, но по-пъстра от женската, показа директорът на музея Огнян Тодоров. Екзеплрярът се съхранява в специални условия и ще стои месец в експозицията, след което ще се прибере във фондохранилището на музея при специални условия. Той е от началото на 70-те години на ХХ век.

Над 140 видове крилати от целия свят са събрани в експозицията, като са набавяни от онлайн магазини. Всеки екзепляр е придружен със сертификат.

Абсолютни всички видове български насекоми съставят първата част на изложбата. Втората е от най-красивите, най-големите и най-ценни световни екземпляри.

Пеперудите, които са и най-атрактивни в експозицията, са разделени на дневни и нощни. От нощните са т.нар Бяла вещица и Артакус Атлас, изключително ценни видове.

В Природонаучния е и най-големият бръмбар в света - Титан, който е цели 15 сантиметра. Рекордът се държи от един едиствен 16-сантиметров екземпляр. Титанът е рожба на платаните в Централна Америка. Ларвата му се развива до 30 години, а бръмбарът, уви, живее само един сезон, разказа Огнян Тодоров.

Колекцията е и с африкански бръмбари, които по принцип са от най-големите в света.

В Пловдив вече са и най-големите екземпляри на водни кончета, богомолки и хлебарки.

Цялата експозиция струва на музея и общината над 30 хиляди лева, но е нейна собственост и ще привлича посетители не само от Пловдив и България.

Природонаучният музей, който е изцяло реконструиран, е най-модерният в България и държи рекорд по приходи за 2016 от всички музеи и културно-исторически обекти в града - над 200 хиляди лева, каза кметът Иван Тотев.

Сградата, която е на три етажа, като третият е буквално построен от нищото, е вече тясна за музейните експозиции. Затова тази година ще стартираме разширението с оранжерии, които естествено да се вписват в Дондуковата градина на гърба на музея, както и реконструкцията на зала Лотос от близкия Дом на младоженеца, който ще има топла връзка с Природонаучния.

В близките дни ще заработи и изцяло новия 3 D планетариум, като стартът ще е повече от аткрактивен - с филма Морски динозаври на Нешънъл Джиографик, пълен с невероятни визуални ефекти.

Цената на един филм в планетариума е 12-18 хиляди долара.

До месец ще се открие и залата за живи пеперуди на последния етаж - под купола на музея. Достъпът до нея ще е ограничен.

Екскурзовод ще пропуска и развежда по 7 до 10 души, които ще са в пряк досег с крилатите.

В залата ще се влиза с отделен билет, срещу който освен да станеш част от света на живите пеперуди, ще можеш и да чуеш лекция за всеки вид поотделно, заключи Огнян Тодоров.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари