Маса народ на Хълма за Трети март /снимки/

Автор:
Петък, 03 Март 2017 13:06

Небивало стълпотворение от пловдивчани изкачи Хълма на Освободителите днес по обяд за честването на 139 години Българска свобода.

Деца с нациоланли флагчета, пенсионери с плакати "Благодарим ти, Русия: 1878 - 1945", щастливи родители, баби и дядовци бяха изпълнили огромното пространство от стълбите под Альоша през площада на хълма до Паметника на руските воини, загинали в Руско-Турската война.

Пловдивският митрополит Николай, кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, големите втори в листите на ГЕРБ и БСП Пловдив - Менда Стоянова и Георги Йорданов, водачката на Нова Република Дани Каназирева, зам.-началникът на българската отбрана, вицегубернаторът на Санкт Петербург Сергей Мовчан, всички районни кметове в града, общински съветници и повечето от кандидат-депутатите от различни листи дойдоха на церемонията.

Слово произнесе директорът на Историческия музей Стефан Шивачев.

Нашата съдба щеше да бъде като на арменците в Мала азия, ако не беше Руско-Турската война през 1878-ма, каза той и посочи примера с участта на българите в македония, останали в пределите на Османската империя.

Но факелът на свободата запалиха 30 хилядите жертви в Априлската епопея през 1876-та. Българите показаха, че не искат да живеят в робство и са готови за своята свобода.

Есента на същата година Цариградската конференция отхвърля идеята за възстановяване на самостоятелната Българска държава. Провалът на мирното решение засяга най-вече Русия от Великите сили.

Без тази могъща империя нямаше да празнуваме днес националния си празник, каза Шивочев и напомни, че никой народ на Балканите не се е освободил със собствени сили.

Българите последни посягат към свободата си, макар да дават половината от данъците в Османската империя. Затова наричаме руските воити освободители, подчерта Шивачев, но прибави и факта, че воини от 15 националности, които вече имат свои държави, участват във войната.

Над 13 500 са българските опълченци на предната фронтова линия и по признание на самите руски командващи - се бият по-добре от руснаците. 20 хиляди българи са организирани в чети и действат и като разузнавачи в тила на врага.

Българските жертви във войната са съизмерими с дадените от руската царска армия, каза още Шивачев.

Той напомни и слабоизвестния факт, че огромна колекция от нагръдни икони на загиналите руски воини се пази в историческите музеи в България до днес.

Бог да прости падналите за нашата свобода и да пребъде България, завърши словото си Стефан Шивачев.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)