Странни обекти осветиха Небет тепе

Автор:
Неделя, 25 Септември 2016 13:14

Странни обекти осветиха Небет тепе. След първоначалната изненада, пловдивчани и гостите на Нощта на музеите и галериите, разбраха, че става въпрос за интересна провокация.

Автори на впечатляващите художествени инсталации се оказаха ученици от три национални гимназии по изкуствата - НГПИ „Св. Лука" - София, НХГ „Цанко Лавренов" – Пловдив и НГПИ „Тревненска школа" – Трявна.

Мащабните художествени обекти, подготвени специално за НОЩТА, бяха изградени от арматура, тел и цветен текстил и осветени отвътре. Атракцията в дните, в които градът привлича посетители от цялата страна и чужбина, „спираше" погледите на изкачилите Небет тепе и провокираше множество въпроси.

Обектите, които оживяват градското пространство напомнят за релефа на мястото, на което са ситуирани и в същото време „хвърлят" паралел между отминалото и съвремието. Те приличат на капели, подобни на тези украсявали главите на градските дами, но младите артисти са ги нарекли „Титани на мисълта", защото ценят не шапката, а онова, което е под нея.

Обучението в градска среда се реализира от екипа на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, в рамките на Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства", подкрепена от Фондация Америка за България, съобщиха от организацията.

Център АЛОС организира подобни инициативи в последните пет години с идеята да подпомогне художественото образование в България, като осигурява на учениците подготовка в незасегнати от институционалната образователна система области на изкуството.

Център АЛОС съвместно с артистичната група „Тъмна светлина" организира в Пловдив и отворена за публиката работилница „Рисуване със светлина".

Над 200 души от публиката запечатаха в светлинните рисунки свои образи и идеи. Атракцията допълваха презентации от творческия процес по създаването на художествени инсталации в уъркшопи, проведени в цялата страна с участието на ученици от училищата по изкуствата.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари