Мрежа Хлебни къщи за първи път месят с турската общност

Автор:
Понеделник, 16 Април 2018 11:28
Мрежа Хлебни къщи за първи път месят с турската общност

Мрежа Хлебни къщи този път бяха домакини на Българо-Турски Литературен Клуб в Пловдив. В хлебната къща, която се намира в Стария град се проведе уникално “замесване на приятелства“.
Участниците в месенето за пореден път доказаха, че хляба е обединител. Момичетата от клуба се представиха поотделно и разказаха за значението на своето име и спомени от детството, за огнището и за хляба на баба. Сред членовете на Литературния клуб, сред които абитуриентки, студентки по медицина, реализирали се инженери, преводачи бе и Генералния консул на Турция Хюсеин Ергани.
Турския консул поздрави организаторите и добави, че „за турците хляба е светиня, ако на земята е паднала трохичка хляб ние го вдигаме от там и го слагаме на високо място“.
„Месенето на хляб е поводът, а не целта на нашите общностни месения – около месенето хората се отпускат и сърцата се отварят, и споделят най-съкровени надежди и лични истории, и всеки се чувства изслушан, разбран и подкрепен“ допълни Здрава Воденичарова от Хлебна къща София.
Проектът „Месене без граници“ до сега е реализиран с арменската, еврейската, ромската общности и с жени от бежанския лагер. За първи път в уникалния проект участваха представители на турската общност, които демонстрираха умения в месенето и общуването.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм