Доживотен затвор за убиеца на митничаря Дребчев

Автор:
Доживотен затвор за убиеца на митничаря Дребчев

Доживотен затвор с право на замяна получи Божидар Атанасов - убиецът на митничаря Георги Дребчев .

15 години и 6 месеца затвор получи  Иван Карабелов като помагач и подбудител.  Той бе задържан директно в съдебната зала, тъй като мярката му от парична гаранция беше изменена в арест.

И двамата трябва да заплатят по 100 000 лева солидарно на родителите на митничаря.

Според  решението на  Пловдивския окръжен съд Атанасов е извършител на убийството на 13 юни 1999 г. пред  дома на митничаря в Тракия.

Атанасов го застрелял, когато Дребчев се прибирал у дома.

Преди това  го шпионирал и проучвал маршрута му няколко месеца.

Убийството не бе разкрито в продължение на 15 години.

При създаването на звено Студени досиета, обявено в Пловдив лично от главния прокурор Сотир Цацаров и тогавашния вътрешен министър Йордан Бакалов,  Атанасов бе задържан.

По-късно той бе обвинен и в поръчковото убийство на Огнян Харизанов, с прякор Оги Лудия.

Атанасов ще изтърпи наказанието си при специален режим.

Решението  не е окончателно. Защитата  е категорична, че ще обжалва.

Ето решението на съда:

Окръжен съд – Пловдив призна за виновен Божидар Атанасов в това, че на 13.06.1999 г. в гр.Пловдив, ЖР „Тракия", пред вх.Г на бл.131, в съучастие като извършител, с Евгений М. (починал на 03.02.2012 г.) - като подбудител, и с Иван К. - като подбудител,  който умишлено го е склонил да извърши престъплението и като помагач - умишлено улеснил извършването му чрез разяснения, предумишлено и с користна цел е умъртвил Георги Д. (старши митнически инспектор в Митница Пловдив) – престъпление по чл. 116 ал.1 т.7 и т.9 вр. с чл. 115 вр. с чл. 20 ал.2 вр. с ал.1 вр. чл. 54 от НК го ОСЪЖДА НА ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ПРИ СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ.

Съдът призна за виновен Иван Карабелов в това, че на 13.06.1999 г. в гр.Пловдив, ЖР „Тракия", пред вх.Г на бл.131, в съучастие с Божидар А. като извършител, и с Евгени М. (починал на 03.02.2012 г.) - като подбудител, умишлено е склонил Божидар Атанасов да извърши престъпление, с користна цел предумишлено да  умъртви Георги Д. , и като помагач – умишлено е улеснил извършването му чрез разяснения с користна цел предумишлено да умъртви Георги Д, поради което и на основание чл. 116 ал.1 т.7 и т. 9 вр. с чл. 115 вр. с чл. 20 ал.3 и ал.4 вр. с ал.1 вр. с чл. 54 от НК го ОСЪЖДА НА ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ.

Окръжен съд  осъди подсъдимите Божидар Атанасов и Иван Карабелов да ЗАПЛАТЯТ на частните обвинители С. Д. и П. Д. сумата от по 100 000 лева за всеки един от тях, общо 200 000 лева, представляваща обезщетение за причинените неимуществени вреди от престъплението.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари