Факти и митове за връщането на данъци, когато работиш в чужбина

Автор:
Четвъртък, 12 Октомври 2017 13:27
Факти и митове за връщането на данъци, когато работиш в чужбина

Връщането на данъци е чудесна възможност за тези, които работят в чужбина и искат да си възвърнат платените данъци. Всяка година физическите лица получават отчет за годишен доход и данък. В случай че имат надвнесен данък, те могат да си го възстановят.  За съжаление, много от хората, които работят в чужбина, не се възползват от тази възможност. И така, какво трябва за знаете за връщането на данъци и кои са митовете?

 

1. Когато си върна данъците, няма да мога да работя законно в чужбина.

Това е мит, в който не трябва да вярвате. Връщането на данъци няма влияние върху възможността да работите в чужбина. Това е законна процедура, която можете да започнете, дори и ако работите извън родната страна. Важно е да знаете, че само надвнесената част от удържания данък общ доход може да бъде върната. Това не се счита или разглежда като укриване на данъци и няма нищо незаконно в този процес.

2. Не мога да си върна данъците без посредник или компания за възстановяване на данъци.

Невярно твърдение! Вие можете сами да върнете данъците си чрез подаване на заявление до Данъчните власти в държавата, в която работите. Все пак имайте предвид, че подаването на документи няма да бъде единствената стъпка. Има голям риск да допуснете грешка или да пропуснете да попълните цялата необходима информация. Освен това, много хора забравят, че документацията за възстановяване на данъци задължително се попълва на официалния език, с добър и лесно разбираем правопис. В случай че възникне въпрос пред данъчните власти, Вие трябва да им отговорите. По тази причина е препоръчително да връщате своите данъци сами, само ако сте сигурни, че разбирате процедурата и че ще можете да се справите с нея. В противен случай е най-добре да потърсите професионална помощ.

3. Въпреки че съм върнал своите данъци, ще имам право на чуждестранна пенсия.

Това е вярно! Ако искате да получавате чуждестранна пенсия, Вие трябва да работите в дадена държава определен брой години, в зависимост от страната. Все пак, трябва да проучите този въпрос, тъй като всяка държава може да има допълнителни изисквания. Независимо от това, връщането на данък не е социална осигуровка, а само надвнесен данък върху дохода, което не оказва влияние върху бъдещата Ви пенсия.

4. Мога да започна процеса по възстановяване на данъци, дори ако нямам всички необходими документи.

Абсолютно вярно! Много хора смятат, че не е възможно да започнеш процеса по възстановяване на данъци без необходимите документи. Ако изберете специализирана компания, тя ще започне процеса за Вас и същевременно ще набави всички необходими документи. В случай че ще връщате данъците си сами, уверете се, че имате всички необходими документи, тъй като всяка държава има своя собствена система и тя може да бъде много различна от Вашата. Ако че не сте сигурни или не знаете дали ще можете да подготвите всички необходими документи, е най-добре да се консултирате със специалисти. Основните документи, които вероятно ще е необходимо да представите до чуждестранните данъчни власти са: копие на валиден документ за самоличност (лична карта или паспорт), както и документи, в които е отразен Вашия доход и удържани данъци за всяко работно място.

5. Не мога да върна своите данъци, тъй като съм работил за кратко

Това е невярно – всеки може да върне своите данъци и няма значение колко дълго сте работили. Сумата за възстановяване зависи от държавата, в която сте работили и изчисленията, които тя използва. Обикновено се взема предвид общия доход и удържания данък, както и продължителността на работа. Лесно можете да разберете каква стойност от удържания данък можете да си върнете, използвайки онлайн данъчен калкулатор.

6. Данъчната година е различна в различните държави.

Вярно! Важно е да знаете кога започва и приключва данъчната година. В някои държави е възможно да подадете заявление за връщане на данъци, едва когато данъчната година приключи. Например в Канада, Германия, Холандия и много европейски страни данъчната година започва на 1-ви януари и приключва на 31-ви декември, но във Великобритания, тя започва на 6-ти април и приключва на 5-ти април. В Нова Зеландия финансовата година започва на 1-ви април и приключва на 31-ви март.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари