На вниманието на финансовия министър: Рекетът с ГФО

Автор:
Понеделник, 19 Юни 2017 11:30
Владислав Горанов и Менда Стоянова са на ход Владислав Горанов и Менда Стоянова са на ход

Plovdiv-online стартира рубрика за Ваши предложения как да се облекчи административния режим в България и т.н. узаконен държавен рекет

Пращайте вашите идеи на електронната поща на сайта на пловдивчани - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Всички разумни предложения ще бъдат отправяни към съответните институции и ведомства

Днес по БНТ, председателят на една от асоциациите на индустриалците в България, г-н Велев даде пример за облекчаване на безсмисления административен натиск върху фирмите и в частност малките и средни фирми с ГФО (годишни финансови отчети ) подавани ежегодно в Търговския регистър.

Ситуацията сега е следната: ежегодно всяка фирма /независимо дали има или няма дейност/ е длъжна да подаде във Фирмения регистър абсолютно единична информация – ГФО с тази, подавана в данъчните служби.

Това струва 40 лв + банкови такси около 4 лв, при подаване на место и 20 лв при подаване по електронен път /тук трябва да се прибавят годишните такси за изваждане около 50 лв и поддържане на електронен подпис около 50 лв в най-евтиния вариант/. Не калкулираме загубеното време в работни човекочаса за попълване от фирмените служители на безсмислената декларация и чакане по опашки, загубата на ценно административно време на служителите в ТР (Търговски регистър), който се занимават с копиране на отчетите пред подаващия ГФО (средно приемането на документите отнема 10 м).

За собствениците на малки фирми рекетът се увеличава поради това, че не разполагат с щатен специалист и за попълване на "великия" документ трябва да се бръкнат още 30 лева за адвокат.

При неподаване в срок фирмата нарушител е глобявана два пъти: един път персонална глоба за управителя на фирмата от 200-3000 лв и втори път самата фирма – 0,1-0,5% от нетните приходи от продажби за отчетения период, за който не е подадена декларацията, но не по-малко от 200 лв.

Всъщност големите фирми, примерно търговските вериги, нямат въобще подадени отчети в ТР и по този начин не може да се добие публичната информация за финансовите им показатели. Подобна е ситуацията и с повечето олигарси и „честни бизнесмени". Очевидно данъчната администрация въобще и не глобява по закон тези едри нарушители!

Иначе глоби от порядъка на 0,5% от годишните приходи биха отрезвили и дисциплинирали нарушителите мигновено.

Затова Plovdiv-online настоява финансовото министерство да направи необходимото, за да представи пълна справка за глобените дружества и техни собственици, които заобикалят ГФО рекета. В регистъра е пълно с липси на подобни годишни финансови отчети за знакови компании и бизнесмени.

Всъщност въвеждането на тези отчети е само, за да се скубят само малките и дребни фирми и да се вгорчава допълнително административно живота им.

Извод: премахване на тази безсмислена административна тежест.

Въвеждане на задължение към данъчната администрация служебно да захранват ежегодно ТР с ГФО на всички фирми и по този начин всеки търговец от най-крупния до най-малкия ще осветли финансовите си показатели.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (10)

 • читател

  По-сладка далавера за администрацията няма - 390000 фирми по данни на НСИ - по 20/40 лв на фирма средно 30лв - 10млн годишно и загубени 65000 човекочаса време за фирмите /късане на нерви и споменаване роднините на служителите в ТР/ и още 65000 човекочаса за администрацията в ТР, ако се смята по 10м, както се визира в статията.

 • Административно-данъчният рекет е патент на левите правителства. Сега ще се види десен ли е кабинетът Борисов III, силно се надявам да е такъв, според последните заявки на премиера за административната реформа и съкращаването на бумащината за сметка на взаимно свързана е-система в администрацията на всяко ниво. Затова и стартираме тази кампания - пишете ни Вашите предложения и идеи и не избивайте на политика. Става въпрос за по-доброто на България, за малкия и среден бизнес, за сдруженията с идеална цел, за събуждане на гражданската активност. Това, което като медия можем да Ви обещаем, е всички Ваши предложения, обобщени, да бъдат входирани в канцеларията на българския премиер.

 • Точка

  Кви десни? Кви леви, бе Баев! Крадливи лайнари!

 • Слай

  Това за десните правителства най-много ме забавлява. Всичко е мазало у нас. Какво ляво, какво дясно, тези понятия в България не съществуват. "Левият" Станишев въведе плоския данък и остави 10 милиарда фискален резерв, "десният" Борисов разду държавната администрация, опука резерва и изтегли 20 милиарда заеми. Айде сега кажете ми, кой е ляв и кой десен

 • читател

  отговори на: Слай

  Слай, ако излезеш от червената землянка, вероятно щеше да си разбрал, че през 2008г. настъпи най-голямата икономическа криза в света... Която, както всяка голяма криза бе предшествана от бурен икономически бум... Така, че дори левият Станишев нямаше как да потопи икономическото развитие на България преди кризата... Друг въпрос е, че този бурен икономически ръст се дължеше основно на строителния сектор... 10% плосък данък наистина беше дясна мярка наложена от ДПС и Орешарски - едно от малкото умни действия на онова правителство...

 • Койчо от койнаре

  А дано, ама надали.... ще се случи въпросната административна реформа, ами кой ще ти остави такова цоцане?

 • Слай

  "читател" , аз ти соча факти, ти ме занимаваш с пропаганда, агитация и популизъм. Ето, затова ти обяснявам, че понятията ляво - дясно са омазани у нас. По логиката на това, което пишем двамата, аз трябва да мина за доста десен, а ти за крайно ляв в ушите на който още звучат залповете на Аврора.

 • читател

  отговори на: Слай

  Влади Горанов най-вероятно е прочел тази информация. Днес по НОВА ББ каза, че министри, който не се справят или блокират административната реформа ще си ходят! Надявам се на бързи мерки по отмяна на абсурдното годишно дублиране на справките с ГФО в фирмения регистър и данъчните служби.
  ПС Все пак не е точно така Слай! Виждаш, че сега левите т.е. БСП са твърдо против 10% плосък данък, а ГЕРБ дясно център са за! Но наистина има известно омесване в класическите разбирания ляво дясно в България. А особено като се добавят и Патриотите кашата става пълна!

 • читател

  Административната простотия с ГФО продължава и сега в летните жеги. http://cache1.bgfermer.bg/Images/cache/539/Image_6303539_132_0.jpg. 130 000 човекочаса годишно за предприемачите и администрацията и 10млн на фирмите струва това. Докога ГЕРБ, докога Горанов?

 • читател

  отговори на: читател

  Първата стъпка в облекчаването на административния тормоз над фирмите е направена. От 2018г. поне фирмите без дейност, с нулеви данъчни сметки, ще подават безплатно декларации във Фирмения регистър...