Сряда, 13 Декември 2017

adss

A+ R A-

Тържествена вечеря ифтар на Главната

Християни, мюсюлмани и евреи на една маса в Пловдив Християни, мюсюлмани и евреи на една маса в Пловдив

За първи път в Пловдив на откритата площ пред Джумая джамия бе дадена вечеря ифтар снощи, на която присъстваха представители на трите големи религиозни общности в Пловдив - християнството, мюсюлманството и юдаизма.

Вечерята се даде на 21-вия ден от свещения за мюсюлманите месец Рамазан, в който те говеят - не пият вода и не се хранят от изгрев до заник слънце, което значи от 3,30 до 21,10 часа всеки ден.

Ифтар е вечерята, която всеки говеещ мюсюлманин очаква с нетърпение, източен от продължителния строг пост за пречистване на душата и приближаване към Бога, за опрощаване и вършене на добрини.

Интересен разговор с представители на различните вероизповедания проведе заместник-главният мюфтия в България Бинари Бинари, а председателят на Общинския съвет Савина Петкова събра аплаузите на поканените на вечерята с топло слово.

Реч за разбирателството и приятелството между различните общности произнесе и генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани. Той обеща да присъсва на подобни тържества на другите етнически общности в Пловдив, ако бъде поканен.

Гости на вечерята бяха зам.-кметът по обществен ред и сигурност Георги Костов и кметът на район Централен Георги Стаменов.

Ифтарът бе организиран от пловдивското джамийско настоятелство с председател Ахмед Пехливан, а районният мюфтия произнесе традиционна молитва, която мюсюлманите слушат с отворени към небето длани, а след това ритуално избърсват с тях очи и лице.

Това е втората отворена вечеря ифтар, която турската общност в Пловдив дава по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, но първа пред Джумаята.

На 31 май в Имарет джамия се събраха гости от различни етноси и религии.

Споделената вечеря бе поредният пример за мирно съжителство и толерантност между различните народности, които живеят заедно в града под тепетата от векове.

На 17 юни турската общност ще даде трета вечеря Ифтар - този път отново в Имарет джамия, а домакин ще е Бедрие Тамазова от читалище Кемал Ататюрк.

Преди това на 17-ти юни в рамките на фестивала Пловдив чете ще бъдат представени две книги от турския писател Хакан Еркек - „Бяла теменуга" и „Свещеният кръговрат" в превод на Кадрие Джесур. Срещата е в Тракарт от 18 часа.

Също на 17-ти в рамките на Международния фестивал за камерна музика клавирно трио от Турция в състав Бирсен Улуджан - пиано, Йозджан Улуджан - цигулка и Озан Тунджа - виолончело, ще изнесе концерт в Етнографския музей от 20 часа.

Входът за всички събития е свободен.  • НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

Добавете коментар

0

new site

Банер

Вход за потребители

Вход

Регистрация

*
*
*
*
*

* Field is required