Вторник, 12 Декември 2017

adss

A+ R A-

Архитект доайен нарисува Стария Пловдив

Вторник, 05 Декември 2017 08:57 | | Печат | Е-мейл | Снимки | 2 Коментирай

Изложба с акварелни рисунки от арх. Славчо Мерджанов „Старинните къщи на Пловдив – разпиляна броеница от бисери" бе открита снощи в Балабановата къща.

Организатори на събитието са: Общински Институт „Старинен Пловдив", Съюз на архитектите в България - Дружество Пловдив и Камара на Архитектите в България - Регионална колегия Пловдив.

Арх. Славчо Мерджанов е роден през 1934 г. в с. Златитрап. Завършва гимназия в Пловдив, а по-късно учи архитектура в София. Голяма част от професионалния си път извървява в НИПК (дн. НИНКН), където се заражда любовта му към паметниците на културата и тя остава за цял живот.
„Аз съм деен човек, който не може да стои без работа.Затова, след като се пенсионирах, започнах да рисувам.Понеже обичам паметниците на културата, досега съм творил само такива обекти.За първата изложба нарисувах над 170 картини на български църкви и манастири на Балканския полуостров.Втората ми изложба бе посветена на художника Васил Стоилов, който ми беше преподавател в института-сътворих над 30 копия на негови картини.В третата изложба пресъздадох старинните черкви в Пловдив и Асеновград-над 100 творби", разказа Славчо Мерджанов.

Настоящата изложба „Старинните къщи на Пловдив – разпиляна броеница от бисери" е четвърта подред за автора и е посветена на дейността на НИПК – филиал "Тракия" и Управление „Старинен Пловдив" на територията на Стария град.В повече от 100 акварелни рисунки присъстват почти всички старинни къщи и ансамбли, създадени благодарение на успешната работа между двете институции.

„Изложбата е композирана от ансамбли от сгради – паметници на културата и от отделни обекти – също паметници. За най-живописните от тях са представени повече рисунки. В рисунките, по архитектурен подход, за отразени най-характерните им елементи, с максимална точност и пропорции. Основа за това е вярната рисунка не само на сградите, но и обстановката около тях", сподели Славчо Мерджанов.

„Това е изключително ценна изложба, както за събирателна дейност за един архитект с цел съхраняване паметта на пловдивската възрожденска архитектура, толкова ценна и като средство за възпитание и обучение на младото поколение в духа на любов към родната архитектура, като вдъхновение за младите хора да живеят, да се развиват и да творят в една изключително красива родна среда", описа впечатленията си Румяна Пройкова, дългогодишен служител в НИПК-филиал „Тракия" и архитект-проектант на едни от най-значимите обекти на територията на Стария Пловдив.

На събитието присъстваха много колеги на автора- архитекти, проектанти, реставратори, негови приятели и почитатели на изкуството.

Експозицията може да бъде разгледана до 07.01.2018 г.

Plovdiv-Online

Денонощният е-всекидневник на пловдивчани в цял свят.

Уеб сайт: www.plovdiv-online.com


 • галерията на СБХ на ГЛАДСТОН

  Пропускате да спомете, че Мерджанов е бил през 70-те години проектант на (апетитната за сегашните АКУЛИ) галерия на СБХ на Гладстон (завзета сега от паплачта "ДПХ"?!?) - за авторските права за която има нелепи претенции Абаджиев.

  А акварелите преди 80 години можеха да имат смисъл по ученическия, старателен, дилетантски начин, по който са изографисани, но в 2017 с цветна камера във всеки джоб ...??? Мерси, ама НЕ. Пък и никакъв начин няма да са ОТ НАТУРА, това са прекопирани фотографии, ние трева не пасем

 • ценители, вдъхновители, ОБУЧИТЕЛИ

  ценители, вдъхновители, ОБУЧИТЕЛИ

  И от АРХИТЕКТУРЕН КИЧ разбирала също така милата, твърдят злите езици (цит.):

  ".„Това е изключително ценна изложба ...за възпитание и ОБУЧЕНИЕ на младото поколение в духа на любов към родната архитектура, като вдъхновение за младите хора да живеят, да се развиват и да творят в една изключително красива родна среда", описа впечатленията си Румяна Пройкова, дългогодишен служител ...” Хвала!

Добавете коментар

0

new site

Банер

Вход за потребители

Вход

Регистрация

*
*
*
*
*

* Field is required