Сряда, 13 Декември 2017

adss

A+ R A-

Изложба за будителя Нестор Марков

Четвъртък, 12 Октомври 2017 09:09 | | Печат | Е-мейл | 0 Коментирай

На 16.10.2017 г. от 16.30 ч. във фоайе „Изкуство" на НБ „Иван Вазов" – Пловдив ще се открие изложба „Нестор Марков – будителят", създадена по повод 180 години от рождението му.
Нестор Марков е виден възрожденски деятел – учител, общественик, държавник, учен-лексикограф. Роден е в село Криво поле /Иробас/ хасковско. Завършва училището на Йоаким Груев в Пловдив. Ярък борец срещу гъркоманите. Учител е в Плевен, Русе и Априловската гимназия в Габрово. Като участник в Априлското въстание е хвърлен в затвора в Търново. По време на Освободителната война е преводач в щаба на генерал Гурко. След Освобождението е префект на Хасково и Стара Загора и окръжен управител на Велико Търново, Варна и Пловдив.
Оставя богато книжовно наследство – тридесет и осем заглавия: шест учебника, два речника /френско-български и българо-френски/, статии с публицистичен, естествено-научен и мемоарен характер, административни публикации, дописки в периодичния печат... Венец на речниковото му дело са българо-френския и френско-български речник, издадени в Лайпциг. През 1903 г. Нестор Марков е удостоен от Министъра на просветата и изкуствата на Франция с Орден за заслуги към просветата, литературата и изкуствата.

Plovdiv-Online

Денонощният е-всекидневник на пловдивчани в цял свят.

Уеб сайт: www.plovdiv-online.com


  • НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

Добавете коментар

0

new site

Банер

Вход за потребители

Вход

Регистрация

*
*
*
*
*

* Field is required