Четвъртък, 23 Ноември 2017

adss

A+ R A-

Мирни протести в Скопие /снимки+видео/

Видео

Шо за герой е Заев, като народот го тепа - питат македонците

Многохилядна демонстрация със скандирания ИЗБОРИ, ИЗБОРИ! минава в този час по централната улица Димитрие Чуповски в Скопие.

Шествието тръгна от сградата на парламента, премина през кръстовището с главната пешеходна улица Македония и се отправи към паметника на Филип II Македонски, охранявано от засилени полицейски части.

Както при протестите срещу кабинета Орешарски през 2013-та у нас, и тук са командировани полицаи от други градове - предимно от Тетово, където населението е албанско.

Млади хора, семейства с деца в колички, развяващи македонското знаме, шестват с искане за избори и ново правителство. Призивите не са за определена партия, а за нови избори и за цяла Македония.

Шо за герой е Заев, като народот го тепа? - казват протестиращите и са убедени, че изборът за председател на Владата е нелегитимен, а вотът им - подменен.

Провокации няма, а хората са изключително дружелюбни към българите и искат да бъдат снимани и показвани с лицата им.

Това, което ги обединява, е да се изправят срещу заплахата за разделяне на Македония и въвеждането на албанския като официален език.

От Гостивар на запад обаче - над села и градчета - се веят само албански знамена, а Охрид белее като православен бисер на брега на Голямата Преспа.

Населението в съседна Струга е смесено, а в Тетово, което е само на 40 км. от Скопие, е изцяло албанско.


  • НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

Добавете коментар

0

Банер

Вход за потребители

Вход

Регистрация

*
*
*
*
*

* Field is required