Сряда, 13 Декември 2017

adss

A+ R A-

Happy end на Остромила /снимки и видео/

Вторник, 28 Февруари 2017 12:28 | | | Е-мейл | Коментирай Коментирай

Видео

Със стискане на ръце и размяна на лични телефони между кмета на Пловдив Иван Тотев и собствениците на фирми край улица Остромила завършиха едночасовите преговори тази сутрин да се строи ли 2-километровото трасе или да се отложи са следваща петилетка.

Собственикът на фирма DIKA Иван Диколаков, в чиято фабрика работят 250 души, тръгна на обардаж при обявената за 10 часа първа копка на обекта. Той бе подкрепен и от шефа на сладкарска фирма Попимони - Илиян Петков, и още десетина малки бизнесмени.

Хората протестираха, че ще им се затвори единственият достъп до фирмите и няма откъде да извозват стока и получават суровини.

Поради острата им реакция кметът Иван Тотев обяви, че ще оттегли проекта и ще предложи на сесията на 9 март 2-та милиона за новото трасе, което изцяло ще смени облика на застрояващия се масирано с частни кооперации квартал Остромила, да имат да други инфраструктурни проекти в Пловдив.

А, не! - реагираха първоначално протестиращите. - Ние само искаме отлагане до приключване на ремонта на Коматевско шосе.

Две години отлагаме проекта за Остромила, той самият се роди по искане на живеещите тук, виждате че кварталът се застроява предимно с жилищни сгради, каза кметът. Но щом не щете нов път, няма да го правим. Няма как да държим 2 милиона в няколко бюджетни години, докато някой казва кога може и кога не може - отговори градоначалникът на протестиращите.

Оправете Коматевско и тогава Остромила! Това е единственият ни път, каза преди това и шефката на Мебели Нова. Разкопани сме от Филкаб дотук!

Като отидат другаде парите, тази улица няма да стане и догодина, отговори кметът. При ремонта на бул. Васил Априлов неудобства имаше за много повече фирми, но никой не тръгна срещу ремонта. Алтернативен път винаги се прави при такива случаи.

Ние не сме против да не се ремонтира Остромила, а питаме откъде ще се минава - продължиха фирмаджиите. Тук е промишлена зона, работят най-малко 1000 човека.

Затворите ли пътя, затваряме и фирмата, каза пък собственикът на DIKA. 250 души ще останат без работа. 10 камиона с чакъл първо насипете, предложи той, пък тогава почвайте ремонта.

Общината не е частна фирма да дава самосвали с чакъл на който поиска, отвърна кметът. Всички жители на квартала искаха този път да се направи, канализацията, тротоарите и осветлението. Не можем да чакаме Коматевско шосе, защото там нещата зависят от Министерството на културата заради Римския акведукт. Ако вие имате пари по сметка, ще ги държите ли с години, без да правите нищо с тях - попита бизнесмените градоначалникът.

7-8 души не са хората, живеещи на Остромила, категоричен бе той. Сигурен съм, че като предложим тези 2 млн. да отидат за други улици в града, ще има огромно напрежение от живеещите тук. Не почнем ли сега, в следващите 5 години забравете за Остромила! Как ТИР-ове минават по разкопаното Коматевско шосе, а тук да не могат? - попита риторично той.

Подобно агресивно говорене и поведение не води до нищо, заключи Иван Тотев и отложи първата копка.

Това поля със студен душ протестиращите десетина души, които взеха да отстъпват.

Тогава градоначалникът продължи с обясненията на по-спокоен тон. С голямата фирма Филкаб как се договорихме - всеки ден се планира какво да се прави, достъпът никога не е затварян, така ще е и при вас.

Той обясни на протестиращите, че ремонтът ще е максимум 3 месеца, а едното платно ще е винаги отворено за преминаване с изключение на финалните дни, когато ще се налива асфалтът.

Пътнинженеринг е фирма, която е работила по най-големите пловдивски булеварди - Априлов, България, Източен, Гладстон - винаги се е справяла и то с далеч по-сложни обекти. Примерно достъпът до МОЛ Марково тепе на Гладстон. Да е спрял Филкаб? Да е спрял МОЛ-ът, попита риторично и представителят на фирмата изпълнител Николай Шимбов.

Пътят ще бъде проходим, ние сме длъжни да осигуряваме достъп и за хората и за Спешна помощ. Практикер беше тотално отрязан, но магазинът не е спрял да работи през целия ремонт, посочи още той.

Просто всеки ден се договаря на място какво ще се прави, за колко време. Важното е да си говорим с добра воля, ако тръгваме на нож, нищо няма да се получи. По Гладстон пуснаха движението при незавършени тротоари, работниците ни ги правеха при пълен трафик - с риск. И тук ще е така при тротоарите, каза още той.

Шимбов изключи варианта Остромила да повтори Коматевско шосе заради археологията. Тук се копае плитко - 40-50 сантиметра, канализацията, която е за подмяна, е само 500 метра, така че няма да има проблемът с археологическите ценности.

Шимбов обясни още, че максимум при форсмажорна ситуация трафикът може да се затрудни не повече от час-два. Ако вие нямате това търпение, никога няма да имате нормален път с тротоари и осветление.

Собствениците на DIKA и Попимони в този момент напълно влязоха в тона на изпълнителя и кмета и предложиха да си стиснат ръцете, ако всеки ден им се казва какво ще се прави.

Иван Тотев им даде личния си телефон и обеща още в понеделник след празниците в 8 часа да е на обекта за старта и съгласуване на дейностите.

Два часа мога да чакам, заключи Иван Диколаков, ако поемете ангажимент, че те няма да станат 20.

Това е абсурд, моите камиони нали също трябва да имат достъп до обекта, успокои го Николай Шимбов.

Накрая Диколаков стисна церемониално ръката на кмета Иван Тотев и сви знамето на протеста на Остромила.

ВИЖТЕ ВИДЕО


  • НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

Добавете коментар

0

new site

Банер

Вход за потребители

Вход

Регистрация

*
*
*
*
*

* Field is required