Сряда, 13 Декември 2017

adss

A+ R A-

Розариума - 8 дка парк, 5 дка - на Гарнизонна фурна

Четвъртък, 23 Февруари 2017 12:31 | | | Е-мейл | Коментирай Коментирай

Видео

Пловдивският район Западен поставя акцента в Капиталовата си програма през 2017 на парковата среда, междублоковите пространства и проектиране на трети вход към квартал Прослав.

8 от 12-те дка на Розариума ще бъдат изцяло очовечени, а откриването се очаква през април. През март ще се премахне бившата Гарнизонна фурна и теренът от 5 дка ще се изчисти, като собствеността се промени от частна общинска в публична - за паркова среда. Строителството - забранено!

Общата стойност на Капиталовата програма на Западен за 2017 и 1 050 000 лева.

Целево ще бъдат поискани към средата на годината и 600 хиляди за цялостна реконструкция на ул. Ген. Колев, каза на пресконференция днес районният кмет Димитър Колев.

РОЗАРИУМА И АКАЦИЕВАТА ГОРИЧКА

Върху проекта се работи от 2016-та. В началото на март стартира и реалното му изпълнение, след като е избрана и фирма изпълнител.

Средствата за паркова среда, която ще включва две детски площадки с 18 въжени съоръжения, 10 маса за пикник, 5 беседки, алеи от бял камък, чешма, входна алея с 19 джоба за паркиране на коли, волейболно игрище в естествена среда, ново осветление, като върху 12 от стълбовете ще се монтират и видеокамери за денонощно наблюдение, е на стойност 340 хиляди лева, като 15 хиляди са именно за камерите.

Другият голям екообект е т.нар Акациева горичка, като там остава да се направи единствено фитнес на открито. Откриването е планувано за 20 марк, каза районният кмет Димитър Колев.

ГАРНИЗОННА ФУРНА

Рухващата сграда ще бъде напълно отстранена, а мястото - изчистено. Вече е сключен договор с фирма, която е внесла и план как да се процедира с отпадъците, а стойността е 350 хил. лева.

До края на март теренът ще се изчисти. Следва смяна на статута на земята от частна общинска - в публична, за да бъдат спрени всякакви приказки за строежи. На мястото ще се проектира нов парк на цели 5 дка.

НОВИ ПЛОЩАДКИ, ОСВЕТЛЕНИЕ И АЛЕИ

През годината ще бъде изградена отделно от площадките в Розариума, една нова в района. 25 хиляди лева са заделени за осветление, а 35 хиляди за нови алеи и пейки.

Кметът Димитър Колев и екипът му започват обиколки и срещи с гражданите по микрорайони, за да се прецени окончателно в кои зони да се облагородява. При обходите ще се обследват и компрометирани от тежката зима тротоарни настилки и улични платна.

РЕМОНТ НА УЛИЦИ

За капитален ремонт на улици са предвидени 210 хиляди лева. Кърпенето на големите дупки от зимата вече е в ход.

От средствата ще се изгради и изцяло нов паркинг на ул. Лерин. Подготвен е и списък с тротоари за отремонтиране, който ще се допълва при срещите с гражданите по микрорайони.

Ще бъдат изградени и достатъчен брой вътрешни алеи в района.

ОСНОВЕН РЕМОНТ НА УЛ. ГЕН. КОЛЕВ

Основен ремонт - подмяна на паважна настилка с асфалт, нови тротоари с джобове, ново осветление се предвижда за ул. Ген. Колев, като пътното платно ще се ушири. За целта към средата на годината от Западен ще поискат 600 хил. лева целево финансиране за целия проект.

ТРЕТИ ВХОД КЪМ ПРОСЛАВ

Квартал Прослав ще се сдобие с трети вход, който ще е продължение на ул. Остромила и през него ще се влиза в западната страна на ул. Елена. 40 хиляди лева са предвидени за проектиране на трасето, което е с дължина 2 км и широчина 11,7 м заедно с тротоарите. Велоалеята ще е с ширина 2,25 м.

Преди да се пристъпи към проектиране - в средата на март Димитър Колев ще организира публично обсъждане на идеята.

Проектът е от изключително значение, защото в момента Прослав има два входа - откъм Пещерско шосе /Чадърите/ и през Околовръстния. Ако на единия има ремонтни дейности, ситуацията с влизането и излизането от квартала се усложнява.

Новият трети вход ще обслужва и живеещите на Терзиите.

НОВ ПАРК В ПРОСЛАВ

Парк на 5 дка на мястото на стара детска градина - срещу училище Тодор Каблешков влиза в Капиталовата програма на Западен за 2017. Районният кмет Димитър Колев е категоричен, че проектът ще се реализира до средата на септември.

Общият бюджет на район Западен за 2017 за инфраструктура е 1 050 000 лева без допълнителните 600 хиляди, които ще бъдат поискани в средата на годината за ул. Ген. Колев.

Акцент в програмата ни е парковата среда, междублоковите пространства, социализацията на кв. Прослав, заключи кметът на Западен Димитър Колев.

ВИЖТЕ ВИДЕО


  • НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

Добавете коментар

0

new site

Банер

Вход за потребители

Вход

Регистрация

*
*
*
*
*

* Field is required