Сряда, 13 Декември 2017

adss

A+ R A-

4 пъти повече тротоари в Северен през 2016

Понеделник, 19 Декември 2016 13:33 | | | Е-мейл | 1 коментар Коментирай

Видео

4 пъти над досегашните темпове за изграждане на нови тротоари прикллючва 2016-та пловдивският район Северен.

В миналите години са изгрждани средно между 800 и 1000 квадратни метра нови тротоарни настилки.

През 2016-та те са над 4000.

Това каза кметът на Северен инж. Ральо Ралев при публичния отчет за дейността на администрацията му в петата година, откакто е на поста и първата от втория му мандат.

Добре е, че райкметовете са мажоритарно избирани, но за съжаление системата не се промени докрай, така че в трите големи градове - София, Пловдив и Варна да се създадат и районни съвети и районните администрации да имат собствени бюджети, каза инж. Ралев.

Благодарение на Голяма община в Пловдив обаче ние успяваме да постигнем повечето от исканията на хората.

Цели 3 нови малки улички са изцяло изградени - с шахти, асфалт и тротоари за общо 50 хил. лева Това са трасета от по 300 метра и по 100 м. прилежащи тротоари на ул. Ян Хус №№ 3,5,7.

Изцяло нов е и паркингът на ул. Милеви скали в кв. Гагарин, който е с площ 450 квадрата.

Асфалтобетонните кръпки в района само през 2016 са над 2000 квадратни метра - над два пъти повече от самите улици, каза Ральо Ралев.

Благодарение на Голяма община се направи и колелото на бул. Дунав.

Сменен е паважът по ул. Димитър Стамболов, макар личното ми мнение да е, че по улиците с тежък трафик трябва да се асфалтира, а не да се поставят павета, добави Ралев.

2016-та определено е годината на тротоарите за Северен, защото хората, а не колите са важни, подчерта той.

Два парка са изцяло реновирани през годината - Красива България, където са изгладени всички алейни мрежи, с нова детска площадка и кучешка, която ще се завърши до началото на 2017-та.

Вторият напълно готов парк е западно от блока Гигант - с фитнес, детска площадка, пейки, плочки, залесяване.

Третият парк, по който се работи през годината, ще бъде открит също в началото на 2017-та. Той е между улиците Панагюрище и Иван Рилски и е на цели 7000 квадрата. Там ще акостира Пиратски кораб за децата.

Догодина ще направим поне още 3 детски площадки, а фитнесите на открито в Северен са цели 8.

Преди 5 години, когато за първи път станах раойнен кмет, нямаше нито един, отбеляза Ральо Ралев.

Паркирането по новите тротоари се блокира от антипаркинг колчета и напречно обърнати бетонни ивици.

От 4-те подлеза в Северен, единият е предаден на Панаира с решение на ОбС и за него се грижи Международното изложение.

По два от другите се ремонтират всяка година заради вандалщини.

През 2014-та например бе изцяло реновиран подлеза срещу хотел Санкт Петербург, но осветлението бе изпочупена, а тази година е сменено с LED лампи, които за сащитени от вандалите.

Ральо Ралев похвали програмата на община Пловдив за изграждане на детски площадки във всичките 24 детски градини. По нея са оправени площадките в градини в Северен, като 70% се финансира от Голяма община, а 30 - от делегираните бюджети на детските заведения.

Имам уверенията, че тази програма ще продължи и през 2017-та.

В ДГ Весела например са изградени 5 площадки - по една за всяка възрастова група., а цялата градина е санирана с 256 хил. лева от Красива България.

2016-та бе и началото на битката с незаконното строителство в Северен. Махнати са павилиони, гаражи, незаконни постройки.

Само срещу Малкия гигант 26 къщи са планирани за бутане, като 7 от тях бяха премахнати през август, а други 4 - през октомври, каза Ралев.

Разчистен до основи е и бившият култов ресторант Веселото село, който се бе превърнал в сборище на наркомани.

За екологията в района годината е повече от успешна. Засети са над 200 хиляди нови цветя, 5000 храсти, 200 широколистни дървета и 120 - иглолистни.

Поставени са 120 чисто нови пейки, като в предишни години подобни съоръжения са монтирани по 20 до 40 на година.

Над 120 автомобила без разрешителните документи и регистрация са репатрирани в Северен.

Традиционният курбан, който се дава по всички големи Християнски празници, е най-масово посещаван именно в северен, подчерта Ралев и посочи, че огромна роля за това имат отците в храм Свети Иван Рилски.

Няма курбан, на който да не са дошли минимум по 300 души, а в деня на Иван Рилски през двора на опашка се редят по над 500 миряни.

Ще раздаваме курбан и когато не съм кмет, както сме го правили и преди това. Дали ще е от ГЕРБ, дали ще търсим други начини, но църквата е нещо свято и моят ангажимент е личен, подчерта Ралев.

300 социалнослаби се изхранват по програма Топъл обяд. Отделно районът изхранва и 300 с диетична храна, колкото са заявките за подобна услуга, каза Ралев.

Изключително интензивно върви и целогодишната кампания по събирането на пластмасови капачки, като на месец се предават по около 100 кг. Инициативата е благородна - подпомага дом Мария Луиза.

Ральо Ралев отчете като лична победа и двегодишната си битка за пенсионарски клуб Герджика на бул. Марица 51. Клубът е пълен почти всеки ден, каза той.

В Захарна фабрика няма нужда от такъв, тъй като там старите хора са изключително политизирани и едните си ходят в клуба на БСП, другите - при ГЕРБ. И да имат общ клуб, едва ли ще се съберат.

В заключение кметът на Северен подчерта ефикасната и повече от полезна програма Услуга за по-добър живот, възстановена от втория кабинет на Бойко Борисов, която обгрижда 100% инвалидизирани хора, които нито могат да си пазарят , нито дори да се изкъпят сами.

След като изслушаха отчета на Ралев, жителите на района му благодариха за всичко, което е направил за тях и му пожелаха да продължава така и занапред.

Специални поздравления и букет цветя получи от Ана Христева – отговорник на два от пенсионерските клубове в района и Донка Господинова – председател на туристическо дружество.

ВИЖТЕ ВИДЕО С КМЕТА НА СЕВЕРЕН ИНЖ. РАЛЬО РАЛЕВ.


Добавете коментар

0

new site

Банер

Вход за потребители

Вход

Регистрация

*
*
*
*
*

* Field is required