Сряда, 13 Декември 2017

adss

A+ R A-

Подсъдимият за складовете: Не съм аз! Зле ми е!

Видео

Прокуратурата промени обвинението от умишлен в неумишлен палеж

Образувано е отделно досъдебно производство срещу неизвестно длъжностно лице

Подсъдимият за неумишлен палеж на тютюневите складове в Пловдив Любовир Данчев /45/ обяви минути преди старта на делото днес в Районен съд, че е напълно невинен, не е палел нищо, а по време на избухването на най-големия пожар в центъра на града, унищожил складовете на Кудоглу, е бил в съседно заведение.

Никой не ми е плащал нищо, има такива, на които им се плаща да палят, каза Данчев. Не се чувствам добре в затвора, с редица заболявания съм. Ще искам от съда да ме оправдае напълно.

Набеден съм, не знам от кого, дори не съм бил на мястото, когато е станало всичко.

Междувременно прокуратурата промени първоначалното обвинение за умишлен палеж на складовете, които са културнои-сотиречско наследство на Пловдив, в неумишлено предизвикан пожар от цигара.

Ако тезата на обвинителите се докаже, Данчев може да получи до 5 години затвор.

Няма дощазателства за умишлен палеж, признаха от обвинението преди процеси, така че формулата за съучастие на друго лице/лица се изключва.

Според прокуратурата, пожаро-техническата експертиза изключва изцяло тезата умишлен палеж заради несъвпадане във времето на пламването на четирите склада, единият от които - този на Кудоглу, е от две сгради.

Обвинителите се позовават на видеоклипове от свидетели, които показвали как от сградата на Кудоглу хвърчат огромни огнени въглени, а зад кадър се чували гласове:

ВИЖТЕ КАКВИ БОКЛУЦИ ПАДАТ.

Видеоклиповете обаче не са прожектирани досега.

Обвинението е за неумишлен палеж в следсвие на недоизгасена цигара. Прокуратурата обаче призна, че дали това е така, ще каже съдът.

Още по-любопитно е, че във фаза досъдебно производство се издирва евентуално длъжностно лице, което да е способствало за пожара, но не като съучастник, а поради неосъществен контрол по опазването на частните сгради.

На въпрос на Plovdiv-online дали става дума за отстранения от съда главен архитект на Пловдив Румен Русев, прокурорът по делото отговори - НЕ!

Дали досъдебното производство срещу неизвестен извършител, образувано на 15 октомври 2016 ще стигне до обвинителен акт, все още не е ясно.

Ясно е обаче, че тезата за умишлен палеж се изключва напълно от Пловдивската прокуратура, въпреки предписанията на главния обвинител на републиката Сотир Цацаров да се рови по тази следа.

Междувременно защитникът на Данчев - адв. Зоя Тошкова, съобщи, че вчера с колегата й Стефан Левашки са изпратили на клошаря 100 лева помощ в затвора.

Първото заседание в Районен съд Пловдив обаче приключи бързо, тъй като адв. Левашки имаше друго насрочено дело за 11 часа днес.

ВИЖТЕ ВИДЕО С НАБЕДЕНИЯ ЗА ПЛОВДИВСКИЯ ВАН ДЕР ЛЮБЕ - ЛЮБОМИР ДАНЧЕВ, клошарят, който отказва да поеме вината за най-големия пожар в центъра на Пловдив някога.


Добавете коментар

0

new site

Банер

Вход за потребители

Вход

Регистрация

*
*
*
*
*

* Field is required